HTML

foldszint2

társadalomkritikai irodalom

Friss topikok

Előírtam

2012.09.01. 20:03 smirgliműhely

De nekem is előre írták, méghozzá több évszázaddal, illetve majd' két és fél évezreddel ezelőtt.

A napokbban a másik blogon az önkény egyik mozzanatát jellemeztem Erasmus és Platon időtállónak bizonyult gondolataira hivatkozva.

http://foldszint2.blog.hu/2012/08/27/_zsarnoksagszagu_es_fortelmes_dolog

Az ókori és középkori párhuzamok, változtatva azon, amin kell, jelenünk megértéséhez is felhasználhatók. Erre éreztek rá azok, akik a fenti poszt megjelenése után hasonló véleményeket fogalmaztak meg.

A legutóbb már hosszabban idézett Haskó László orvos a nálunk tapasztalható éles és mély választó vonalról írja le megfigyelését. Ez a bizonyos árok „nem a jobb- és a baloldal között húzódik, hanem az önkény és a demokrácia között.” (Népszabadság| 2012. augusztus 30.)

Végül a Népszabadság mai számában Szilágyi Ákos azzal az ágostoni idézettel fejezi be kentaurbeszédét, hogy a megfutamodás az ördögtől való. „Aki....ennek a kísértésnek enged: beengedi az ördögöt. A mi esetünkben ez az ördög a hatalom ördöge: a zsarnokság.”

Igen, a mi esetünkben.

Szólj hozzá!

Címkék: önkény

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint2.blog.hu/api/trackback/id/tr624890310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása