HTML

foldszint2

társadalomkritikai irodalom

Friss topikok

"Zsarnokságszagú és förtelmes dolog...

2012.08.27. 21:42 smirgliműhely

...úgy bánni a néppel, ahogyan az idomítók szoktak bánni az állatokkal. Ezek az idomítók igyekeznek megfigyelni, hogy az állatok mitől vadulnak meg, vagy mitől nyugszanak meg, aztán aszerint, hogy melyikre van szükségük, vagy hergelik, vagy csillapítják őket. Erre vonatkozik Platón súlyos mondása: ez az eljárás nem a lakossággal való törődés, hanem a lakosság érzelmeivel való visszaélés."

(Rotterdami Erasmus)

Zsarnoki szerepre törekvő politikusok kedvenc fogása.

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint2.blog.hu/api/trackback/id/tr954736103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalassó 2012.08.28. 17:51:30

Lényeges hasonlóság, hogy az ösztönökre hatnak. Embereknél hazug és bombasztikus szónoklatok hormonvezérelt érzelmeket mozgósítanak.A két legfőbb érzelmi motivációt a félelmet és a reményt kiváltképpen választások előtt aknázzák ki. Az ügyesen rágalmazott ellenfél iránti félelem felkeltése megvadítja, a manipulátor saját ígéretei nyomán ébredő remény lecsendesíti a sokaság nyárspolgári részét. Reménykeltés miatt hallani grandiózus tervekről a sivár jelen ellenpontjaként.

szénaboglya 2012.08.28. 19:04:28

A vadítás legpiszkosabb részét a ravasz manipulátor ráhagyja a gyűlöletspecialistákra, akiket passzivitásával szabadjára enged. Csürhemódi utcaharcos tömegakciókban a műveletlenebb fiatalok egy része éli ki az ösztöneit. Ma a "tömegakcióval kormányváltást" jelszava provokáció. Ha lennének erőteljes tüntetések, azok hatása 1-1.5 év múlva befolyásolná a választási készülődést. De nincsenek. Még lehetnek.

kalassó 2012.08.28. 21:41:41

Szakértők ezrei dolgoznak a manipulátor Harmincak keze alá, de a szintézist a politikai vezetők szűk köre alakítja ki. Döntéseik halmazából hiányzik a bölcsesség.A bölcsesség inkább a világgal való összhangra, semmint a világ fölötti uralomra törekszik.

kalassó 2012.08.28. 21:58:14

Az összhang csak dinamikus lehet, mivel a világ maga is változik. De nem a húszas-harmincas évek állapotát hozza vissza, mint azt a Harmincak (csak) mantrázzák, az utcaharcosok pedig üvöltve követelik.
Az utóbbiak alacsony színvonalú szórólapjai virítanak az elhanyagolt Téren, melynek felügyelete hasonló nívón bérelt sepregetéssel mímeli a rendszeres takarítást.

smirgliműhely 2012.08.29. 21:37:15

@szénaboglya: "Ma a "tömegakcióval kormányváltást" jelszava provokáció." Igen. Alakzatba szervezett egyenarcok "csürhemódi utcaharcos tömegakciókban" hiúsítanák meg, amíg nem találkoznak túlerővel. A hatalom éppen ezért erőtlenkedik az alakzatosokkal szemben "akiket passzivitásával szabadjára enged."

szénaboglya 2012.08.29. 22:13:19

@kalassó: Bíráltam a rivális blogszolgáltatót, de ott,- a Lapnál - legalább egy-egy poszt a legmagasabb igényeknek is eleget tesz. A Ripők pedig eltűnt. A Lapot nem egy kaméleon veszi meg, remélhető, hogy egyszer a blogzóna szerkesztése is a lap tisztességes útjára tér.

smirgliműhely 2012.08.30. 18:54:20

Sólyom legutóbbi beszédét ismertettem a régi korzón, enyhe kritikával. Hölgyeink tettek bíráló észrevételeket, de a szónok irányába kvázi szerelmi vallomásokkal felérő bókokat is megeresztettek. :)))

Haskó László orvos ezzel homlokegyenest ellentétes megítélése is hozzá tartozik a kerek képhez.

Ezzel kezdi: „Nagyon jó és nagyon fontos, hogy az ország egyik legkiválóbb jogtudósa, megkésve bár, de egyértelműen kimondja, hogy a Fidesz lerombolta az éppen csak felépülőben volt jogállamot...” (Ezután még ugyanabban a mondatban következik egy hangsúlyos „de”, aminek feloldása további ellentétes értelmű mondatokkal folytatódik.)
...”Makacs, „csalhatatlan” elfogultsága nélkül sohasem férkőzhetett volna a hatalomnak még a közelébe se az a két alkotmány- és demokráciaromboló szövetkezet, amelynek uralkodása ellen most – ki tudja, tán enyhe lelkifurdalás okán – tiltakozgat.”

A kritikus arra is válaszol, hogy „ miért nem használjuk ki az alkalmat a jobb- és a baloldal között mélyülő (ideológiai) árok betemetésére. Nos azért, mert ez a bizonyos árok Orbán 2002-es, a testnevelési egyetemen elhangzott beszéde óta nem a jobb- és a baloldal között húzódik, hanem az önkény és a demokrácia között. Aki azt az árkot temetgeti (mint Sólyom most vagy Medgyessy akkor), az többet tesz, mint hogy hibázik, az bűnös, vagy minimum (néma) vétkes a cinkosok közt.” (Népszabadság| 2012. augusztus 30.)

Szerintem ez túl erős. Ahogy írtam, Sólyom mostani álláspontja a tisztességes polgáré. Annak minden korlátjával.

smirgliműhely 2012.08.30. 19:05:26

@kalassó (legutóbbi): A tulajjal hírtelevíziós interjút készített a későbbi operaházi komisszár. Kifejeződött ebben az, hogy a Tér, tudatosan lebutított szerkesztésével és irányultságával, mindkét oldalával belefér az aktuális kurzusba. Ez egy informális hivatalos vállveregetés volt, habár látszólag csak üzleti sikerekről és tapasztalatokról volt szó.

évi. 2012.09.02. 23:18:41

Platón nagyon okos ember volt, őt szeretem :)

smirgliműhely 2012.09.05. 18:01:11

@évi.: Szeretik mindazok, akik számára még jelent valamit az etika.

szénaboglya 2012.09.06. 19:59:17

Fentebb írtam, hogy a Ripők, akit bíráltam, eltűnt a Nolblogról. Más irányban is kétszeresen terepszínű névkódolást vagyok kénytelen alkalmazni. Miután állami kommunikációs szerv vadászik egy konzervatív újságíró bloggerre, a szerv megnevezése nélkül közlöm, hogy a szerv hülye.

kalassó 2012.09.07. 20:27:39

Én nem kódolok: Az MTI kifogásolta, hogy az "Elegem van a közszolgálatból" című cikkben Balavány azt írta: "a közmédia ma azt jelenti, kisfiam, hogy a pénzükből hazudnak nekünk", illetve hogy a közszolgálati média "egyoldalú tájékoztatásért, sőt álhírek terjesztéséért" és "dühítően ostoba" tartalmak közléséért perelhető lenne a médiahatóságnál.
-- Persze az MTI perli Balavány Györgyöt.
-- Egyetértek a Széna által adott fenti minősítéssel. Engem is perelhetnek és még valamit
-- Más oldalról nézve a politikai vezetéstől jönnek a hazugságok.

szénaboglya 2012.09.08. 18:19:41

Hogy a ripők témát folytassam, néhányan a Nolblogon is egymást maró skorpiókhoz hasonlóan viselkednek, csak ez a működésük korlátosabb, mint a Blogteren. Szerkesztési alaphiba a napokig merev felső laptükör és ennek szemellenzős-szektás rekrutációja.

kalassó 2012.09.09. 15:33:18

@szénaboglya: Ha ez a feltételezésed valós, szelíd nicked ellenére három skalp is fityeg az öveden: a ripők, a téri újnyilas és a kétszersült. Félelmetes kezdesz lenni. - Más: a Nolblogon átfogó zsarnokellenes ismertetést közölt egy szenior tanulóköri látogató.

szénaboglya 2012.09.10. 15:42:01

@kalassó: Megnéztem, köszi. Nem lep meg, hogy elkerülte régi korzónkat, melynek frissülő része apróhirdetéseket bemutató reklámújság lett.

smirgliműhely 2012.09.11. 15:13:20

Beszélgetős hozzászólásai pedig vatta, mely kitölti a gondolati űrt. Egész nap ugyanaz a tucat chat-rogány tartja fenn a nagy forgalom látszatát. Jelen szolgáltatónk szakmailag toronymagasan az ottani felett áll, de a Nolblogot is lepipálja.

szénaboglya 2012.09.11. 20:03:54

@smirgliműhely: az is igaz, hogy az utóbbin néha megjelennek kifogástalan minőségű, igényes írások. Nem látszik, hogy a szerkesztés következetesen csak a színvonal és az elvileg követett irányultság szerint választaná ki az ajánlott bejegyzéseket.

szénaboglya 2012.09.27. 14:34:26

@kalassó: Ennél a posztnál több linket adsz, ezt is megnéztem. A tanulókörünkbe beleillő szerző megállapítja, hogy a felelős pozíciók betöltői nem formálisan, hanem ténylegesen mind a legfőbb vezető "beosztott alkalmazottai, megélhetésük, karrierjük tőle függ. Így válik néhány, eredetileg autonóm egyéniség a hatalomfenntartó vállalkozás igazgatótanácsának döntéseit végrehajtó, jól fizetett zsoldossá. Még a szakszolgálatok vezetőit is párthűség szerint választják ki.
A nálunk tapasztalt végletes dilettantizmus tehát a rezsim természetével függ össze. Alsó középkategóriás szakpolitikusok pártérdek által motiváltan döntenek nagy horderejű ügyekről."

smirgliműhely 2012.09.27. 18:46:01

@szénaboglya: A bírói hatalom még független . Mandiner, 2012. szeptember 27.:
Történelmi jelentőségű döntést hozott tegnap a Siófoki Városi Bíróság. A kereki Horthy-szobor megrongálásáról született ítélet indokolásában a bíróság kifejtette, hogy a cselekménynek nem csak hogy társadalmi veszélyessége nincs, de az „a jog által is méltányolt, erkölcsileg pozitív tartalmú, és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”. Az állam ugyanis a kárpótlási törvényeken keresztül elismerte történelmi felelősségét annak az 1939-44 közötti időszaknak a bűneiért és jogsértéseiért is, amikor Magyarország kormányzójaként Horthy Miklós aláírásával szentesítette a zsidótörvényeket. E tények az indokolás szerint „a jog által is deklaráltan, megkerülhetetlenül rámutatnak Horthy Miklós és mindazok történelmi felelősségére, akik a jogalkotásban és ezek végrehajtásában részt vettek”.
süti beállítások módosítása