HTML

foldszint2

társadalomkritikai irodalom

Friss topikok

A szűz vadász

2013.04.08. 19:15 smirgliműhely

A minap feltett posztban megvitattuk az alábbi, több mint másfél évvel ezelőtt készült ismertető jegyzetemet:
foldszint2.blog.hu/2011/07/23/egy_blogger_holgyei

A
hölgyek ez utóbbi bemutatójának végéről sajnos lemaradt a vadászat szűzies istennőjének személyiségi profilja. Artémisz-Diana:


 

Védi és segíti a szülő asszonyokat, de ha sérelem éri, kegyetlenül lenyilazza egy anya (Niobé) összes gyermekét. A jóság és a kegyetlenség együttese mindkét nem erkölcsi magatartásának a tartozéka  volt.

A szüzesség, csakúgy, mint Inanna esetében, jól megfért szűzen szülésre és a hetéraságra utaló szaporodási jelképekkel. Dianát bikahere-füzérrel ábrázolták, a jelenkorban csak nagy sokára derült ki eme ékességének mibenléte.

 

Artemisz-Diana kultusza végül egybeolvadt a nagy istenanya tiszteletével. Csodálatos Efezoszi templomát Herosztrátosz égette porrá. A görögök újjáépítették,  szebb lett, mint az eredeti. Képe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt Justinianus parancsára semmisítették meg, számos egyéb, felbecsülhetetlen értékű pogány műtárggyal együtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint2.blog.hu/api/trackback/id/tr935212199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása