HTML

foldszint2

társadalomkritikai irodalom

Friss topikok

Feudális jogrend

2008.01.26. 21:06 smirgliműhely

A nemzet akaratát kifejezõ rendszerváltó pártok alapvetõ tartalmában változtatták meg a második világháború utáni alaptörvényt. Annak csak némely lényegtelen alakisága maradt fenn.  A mai alkotmány kifejezi a demokratikus társadalomban érvényesítendõ emberi jogokat, melyekre az újra felmelegített és reklámozott szentkorona-tan nincs figyelemmel. Nem is lehet, mert az egy feudális királyság jogrendjét alapozta meg. A maga idejében hozzájárult a király és a rendek közti egyensúly fenntartásához, de azok az idõk már régen elmúltak. Se király, se rendek.

Azokhoz a letünt idõkhöz tartozott a vallási és az állami intézmények szoros kapcsolata, az egyházi hierarchia közjogi szerepe. A korona, mint szakralizált hatalomtanusító tárgy, mint "személyiség" a politika és a vallás összefonódását fejezte ki. A modern alkotmányosság a kettõ szétválasztásán alapul.

Olyan nincs, hogy egy régebben uralkodó doktrina bármire is kötelezhetné a mai embert.  A korona a magyar társadalom akaratától függetlenül nem lehet az államhatalom alanya. Az örök idõkre érvényesnek hirdetett szentkorona-tan antidemokratikus, mert fütyül a népszuverénitásra, a törvényhozásra, de még népszavazást sem igényel, mert szerinte a korona hatalma a közvéleménytõl független.

Fizikai és virtuális tereken ágáló agitátorai szerint a mai magyar alkotmány nem legitím. Megsemmisítenék azt az egyedüli iránytût, melyhez igazodva kijuthatunk napjank politikai válságaiból.

Szólj hozzá!

Címkék: jegyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint2.blog.hu/api/trackback/id/tr914890377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása