HTML

foldszint2

társadalomkritikai irodalom

Friss topikok

Szabó átvette a jelzőmet, ámde...

2013.08.13. 15:53 smirgliműhely

A „pedellus nívójú nemzetgazdálkodási trükkök” - ről írtam Karolusnál július 25-én:

http://europa2013.blog.hu/2013/07/25/csanyi_finom_volt_de_egyertelmu

Nem azonosítottam a pedellusokat a plebejusokkal és nem az utóbbiakat, hanem az ő gazdasági trükkjeiket neveztem pedellus nívójúnak.

Szabó Tímea átvette a jelzőmet, ámde  egy másik jelzőt is hozzátett:

Az Együtt-PM szövetség számára elfogadhatatlan, hogy „Kövér László házelnök gyenge idegzetű pedellus módjára személyes szabadságharcot vív a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága ellenhttp://mandiner.hu/cikk/20130811_bepereli_az_orszaggyules_hivatalat_szabo_timea

Szabó sem téveszti össze az OGy. elnökét egy gyenge idegzetű pedellussal, csak azt írja, hogy Kövér az utóbbi módjára vívja a maga harcát.

Különböző hatalmi ágak magatartásában is fellelhetők hasonló stílusjegyek.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint2.blog.hu/api/trackback/id/tr715459213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karolus 2013.08.13. 19:21:43

Ha már belinkelted legutóbbi bejegyzésemet, itt van hozzá egy friss adalék:
"Csányi Sándor az ország első számú uzsorása" – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár az NFÜ sajtótájékoztatóján. Lázár szerint ha az OTP elnöke a tehetségén tréfálkozik, azt tudomásul veszi "bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival"
Milyen pedellus MÓDJÁRA mutat jó ízlést a vezérkari sarzsi a nagybirtokos-nagytőkés réteg másik példányával szemben?

smirgliműhely 2013.08.14. 10:13:33

Gátlástalanul és primitíven rágalmazó pedellus módjára. Egyébként magukat a pedellusokat és a nívójukat nem bíráltam, csak az ellen volt kifogásom, ha - mások - pedellus nívón, vagyis kuruzsló módon döntenek a gazdasági stratégiáról. A mai vezető csoport mindig is személyükben támadta ellenfeleit, nem meglepő, hogy ezt az ízléstelen eszközt a konzervatív irányzat támogatóival szemben is alkalmazza. Azokkal szemben, akik ellenzik a gazdaságpolitika néhány elemét.

retimadar 2013.08.15. 17:50:30

Vannak racionális elemei is, ezek a vezető réteg szakmailag képzett, profi szabálykövető részének köszönhetők. És a szolgálatban levő szakigazgatási apparátusnak. A kuruzsló döntések az érdekek és szempontok közti, felső szintű válogatás eredményei.

Minnesota 2013.08.16. 16:29:38

A kuruzsló döntéseket meghozó felső szint a saját egyeduralmában érdekelt. Paczolayt idézve: „egyesek szerint ilyen körülmények között nincs idő a jogállami követelmények tiszteletben tartására, totális felhatalmazásra van szükség, amit nem egyszer a kiszolgáltatott tömegek is vonzónak tartanak. Azonban kérdéses, hogy születhetnek-e így időtálló jogalkotási eredmények, megszilárdulhat-e az állam működésébe vetett bizalom”. Vagy: „Aki kész feláldozni szabadságát a biztonságért, előbb-utóbb mindkettőt elveszíti. A jogállamon kívül csak a diktatúrák önkényuralmi hatalomgyakorlása létezik, aki ez utóbbit elutasítja, annak számára csak a jogállam lehet követendő”. (NSZ 08.16.)

kalassó 2013.08.16. 19:59:50

@Minnesota: Másutt írtam: "Gazdasági kulcsszereplőkben meglehet az a keményebb rudazat, mely nem engedi őket szakmai abszurdumok felé hajlongani. Ilyen belső tartóváz nélküli magas állású végrehajtóknak nincs effajta gátlásuk."
Igazi alkotmányjogászokban is megvan ez a rudazat, vagyis a kemény szakmai tartás. Rendes ember a tisztességhez ragaszkodik akárkivel szemben.

retimadar 2013.08.18. 10:50:23

@Minnesota: "A kuruzsló döntéseket meghozó felső szint" - természetesen nem csak kuruzsló döntéseket hoz. Ha rétegének jól felfogott érdeke kívánja, hallgatnia kell azokra, akikről előtted írtam. De ezt sem mindig teszi meg. Az egyes klánok érdeke felül írja a vezető réteg érdekeit is, az ú.n. osztálytudat szerepe minimális.

szénaboglya 2013.08.18. 17:11:11

@retimadar: Az is ritka, hogy a felső vezető réteg kollektíven bolondul meg és egyidejűleg egy itt is huszadrangú focicsapatért kezd lelkesedni.

smirgliműhely 2013.08.18. 21:57:16

@retimadar: ez igaz, de nem csak gazdasági érdekek vannak. A társadalmi csoportok közti és azokon belüli eltérő hagyományok, szocializáció, beállítódás (mindset), világnézet, preferenciák, vagyis a nem gazdasági motívumok is cselekvést, döntést, választást befolyásoló érdekek. Ezek komplexuma köthető az osztályokhoz. A BBC felmérése szerint hét társadalmi rétegből vagyis ebben a szociológiai (tehát nem mozgalmi-politikai) értelemben: 7 osztályból áll a brit lakosság. Ebből 25% a megalapozott középosztály, átlagosan évi 16.75 millió forint családi jövedelemmel. (NSZ 04.04.)

Minnesota 2013.08.19. 17:17:03

@szénaboglya: Ezt tegnap írtad. Ma már Friss R. sokkal szélesebb területen lát első pillantásra elmebajos jelenséget:
"Minden jel szerint hatásosnak mondható tehát a hatalom retorikája: a nemzetet összeesküvés fenyegeti, amely mögött nemzetközi pénzügyi köröket és más államokat kell sejtenünk. Hogy a Fidesz vagy a Jobbik hívői szinte vakon követik saját pártjuk propagandáját, abban nincs semmi meglepő. Az azonban már elgondolkodtató, hogy ha a számokat nézzük, első pillanatban azt kell mondjuk: a népesség csaknem fele, pártállástól függetlenül, megbolondult." (NSZ 08.19.)

smirgliműhely 2013.08.19. 21:24:50

Az előbbi osztály-témát folytatva: az elit, a brit lakosság 6%-a évi 31 millió Ft-nak megfelelő családi jövedelmet élvez. A technikai középosztály(6%) 13.3 milliót kap. A feltörekvő szolgáltatóosztály (19%) 7.3 milliót, a hagyományos munkásság 4.5 milliót. A prekarióta 15% 2.9 milliót.
Ez a jövedelmi struktúra a megjelölt színvonalon nekünk legyen mondva. Van még egy feltörekvő munkásság (15%), mérsékelt jövedelemmel, de széles kulturális érdeklődéssel és társadalmi kapcsolatokkal.

Karolus 2013.08.20. 10:15:13

@smirgliműhely: (előző kommentedhez). Nálam a minap I. Berlint idézted. Ugyanő említi "a különféle kollektívisztikus misztikák" hirdetőit, "akik az egyén helyett a tradícióra, vagy egy faj, egy nemzet, vagy egy kultúra tudatára (vagy "tudattalanjára") hivatkoznak". A szerző általános ismertetése:
ismeretvadasz.blog.hu/2009/06/07/isaiah_berlin_szaz_eve

2013.08.21. 17:00:38

@Karolus: A Centrális Komédia ezt a partitúrát játssza. A vezérszólamot Beavis és Butthead viszi.
süti beállítások módosítása