HTML

foldszint2

társadalomkritikai irodalom

Friss topikok

Szabadság és felelősség. Az Alaptörvény tervezete. Részlet

2011.03.14. 14:20 smirgliműhely

 Tervezet 2011. 03. 08.

A "Szabadság  és felelősség" c. Rész I.-IX. Cikke

I. Cikk

(1) AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.
(2) Magyarország elismeri az ember egyéni és a közösségek együttesen gyakorolható alapvető jogait.
(3) Az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg. Alapvető  jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható.
(4) A törvény alapján létrehozott jogalanyok számára is biztosítottak azok az alapvető jogok, valamint őket is terhelik azok a kötelezettségek, amelyek természetüknél fogva nem csupán a természetes személyekre vonatkoznak.
(5) A törvény alapvető állampolgári jog gyakorlását magyar állampolgársággal nem rendelkező személynek is biztosíthatja.
II. Cikk
Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.
III. Cikk
(1) Senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni, valamint szolgaságban tartani. Tilos az emberkereskedelem.
(2) Tilos emberen szabad és tájékoztatáson alapuló hozzájárulása nélkül orvosi vagy tudományos kísérletet végezni.
(3) Tilos az emberi fajnemesítést célzó gyakorlat, az emberi test és testrészek haszonszerzési célú felhasználása, valamint az emberi egyedmásolás.
IV. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz, senkit sem lehet szabadságától másként, mint a törvényben meghatározott okokból, és a törvényben meghatározott eljárás alapján megfosztani. Személyes szabadságtól való végleges megfosztásra csak bűncselekmény elkövetése miatt, jogerős bírói ítélet alapján kerülhet sor.
(2) A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított és őrizetbe vett személyt a lehető legrövidebb időn belül szabadon kell bocsátani, vagy bíróság elé kell állítani. A bíróság köteles az elé állított személyt meghallgatni, és írásbeli indokolással ellátott határozatban, szabadlábra helyezéséről vagy letartóztatásáról haladéktalanul dönteni.
V. Cikk
(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.
(2) Mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.
(3) A személyes adatok védelméért és a közérdek adatok nyilvánosságáért független hatóság felel.
VI. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását, és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa, vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.
(2) Magyarországon az állam és az egyházak különváltan működnek. Az egyházak önállóak. Az állam a közösségi célok érdekében az egyházakkal együttműködik.
(3) Az egyházakra vonatkozó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.
VII. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez.
(2) Mindenkinek joga van szervezeteket létrehozni, illetve azokhoz csatlakozni.
(3) Pártok az egyesülési jog alapján szabadon alakulhatnak és tevékenykedhetnek. A pártok közreműködnek a nép akaratának kialakításában és kinyilvánításában. A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak.
(4) A pártok működésének és gazdálkodásának részletes szabályait – különös tekintettel a tiszta közélet biztosítására – sarkalatos törvény határozza meg.
(5) Szakszervezetek, kamarák és más érdekképviseleti szervezetek az egyesülési jog alapján szabadon alakulhatnak és tevékenykedhetnek.
VIII. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.
(2) Magyarország elismeri és védi a sajtószabadságot.
(3) A sajtószabadságra, valamint az elektronikus tömegtájékoztatási és hírközlési piac felügyeletére vonatkozó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.
IX. Cikk
(1) Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és a tanítás szabadságát.
(2) Tudományos kutatások értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak.
(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a felsőoktatási intézmények tudományos és művészeti szabadságát, az állami intézmények bevételeivel és vagyonával, valamint a közpénzből nyújtott támogatásokkal való, felelős gazdálkodás érdekében – törvényben meghatározott keretek között –biztosítja szervezeti önállóságukat.
(A jogokról és kötelességekről szóló Rész további Cikkekkel folytatódik.)
 
A hozzászólásokat ide iktatom:
 
ozzászólások (182) Feliratkozás (RSS)

2011-03-14 19:041. Carolus Válasz erre

"Magyarországon az állam és az egyházak különváltan működnek."
Helyes! "Egyházak, illetve vallási közösségek" lenne a pontosabb, mert nem mindegyik tekinti mag egyháznak.

2011-03-14 19:072. Carolus Válasz erre

Ezek a rendelkezések általában megfelelnek az európai Alapjogi Chartának, melyet egykor ismertettem.


2011-03-14 19:503. büyük Válasz erre

Az igazi farba a bebetonozás.
A jelenlegi Ab- elnök mandátumának lejárta után fideszest választhatnak a taláros testület élére. Ez esetben akár 2019-ig is az Ab elnöke lehetne.

A Legfelsőbb Bíróságot pedig átnevezik Kúriává, ezzel elvi lehetőség nyílik arra, hogy a Kúriának új, a kormánytöbbségnek tetsző vezetője legyen Baka András helyett.

Az ügyészség esetében Polt Péter 2019-ig biztosan hivatalban maradhat, és esetleg folytathatja, akár egészen 70 éves koráig.

A mostani 6 évről 9 évre emelik a jegybank elnökének megbízatását. Vagyis: a 2013-ban, Simor András hivatali idejének lejártakor a miniszterelnök által vezetőnek javasolt személy 2022-ig kapna mandátumot.

Az Állami Számvevőszék elnökének megmarad a 12 éves mandátuma, a tavaly megválasztott Domokos László is 2022-ig állhat az intézmény élén.

A Költségvetési Tanács élére pár hete kinevezett Járai Zsigmond elméletileg 2017-ig vezetheti az intézményt.

Átneveznék az állampolgári jogok országgyűlési biztosának intézményét, ami elvi lehetőség Szabó Máté eltávolítására.

2011-03-14 21:264. Carolus Válasz erre

2: Ismertettem: http://carolus.blogter.hu/371676/europaiak_vagyunk
(26-29 sz.saját hozzászólásaim.)

2011-03-15 16:115. talon Válasz erre

A hatalom kisajátításának lélektani előzményeit és feltételeit Magyar Bálint összegezte (NOL.03.15.)
"Az önreflexió hiányából következő tanulás és megújulásképtelenség e versenyre épülő világunkban mind az egyénnek, mind a közösségnek leküzdhetetlen hátrányt jelent.

Az önmagáért vállalt felelősséget feladó, magát az állami gondoskodásra bízó nemzet és egyén számára nélkülözhetetlen a meseszerű narratíva arról, hogy ki és miért tette tönkre sorsát és lopta el szerencséjét. A parttalan önfelmentéstől pedig egyenes az út az indulati bűnbakképzéshez: idegen szívűek, komcsik, bankárok, oligarchák, offshore-lovagok, liberálisok, zsidók, melegek, cigányok, sőt lehet bárki, akár a nem is létező pirézek (akikkel szemben a lakosság kétharmada elutasító, Tárki, 2007). Ők mind-mind okolhatók a saját szerencsétlenségünkért. S ha a politikai elit nem vállalja, hogy tudatosan szembemenjen e bennünk élő önfelmentő ösztönnel, hanem hol harsányan, hol csak kikacsintva erősíti azt, akkor a politikában és a közéletben egyaránt felszámolódik az értelmes beszéd és az egymás iránti – bár kritikus, de mégiscsak – méltányos viselkedés kultúrája.

A Fidesz felismerte az önfelmentésben rejlő, a saját sorsunk alakulásáért másokat okoló, pszichológiaiból politikaivá konvertálható erőt, és erre tudatosan épített. Vezetői nem idegengyűlölők, rasszisták vagy antiszemiták, hanem cinikusak: ha ilyen indulatokkal kell kikövezni a győzelemhez vezető utat, megteszik. A Fidesz kommunikációját 2002-től már nemcsak esetlegesen, hanem rendszerszerűen meghatározó karaktergyilkosság és bűnbakképzés (azaz a politikai ellenfél stigmatizációja és kriminalizálása) nem más, mint a populizmus hasznosítása útjában álló akadályok lebontásának eszköze."

2011-03-15 16:336. wik377 Válasz erre

@talon: Hja.Minden mázlistát érhet szerencse!

2011-03-15 16:477. talon Válasz erre

@wik377: Igen. Az elődök hibái - a Fidesz mázlija. Van mázlista, aki elhiszi a saját zsenialitását.

2011-03-16 10:518. évi. Válasz erre

"Alapesetben egy alkotmány kijelöli a hatalom határait. Általában akkor, amikor a társadalom (vagy egy része) eszközökhöz jut, hogy rendezze a hatalmakkal a küzdelem szabályait. Vagy újakat adjon. Az Aranybullában a köznemesség kikötötte magának az ellenállás jogát a királyi önkénnyel szemben. A későbbi alkotmányerejű törvényszövegekben a magyar nemesség a király ellenében rögzítette a maga adómentességét, egyben jobbágyai örökös alávetettségét. 1989-ben az állampárttal szemben a többpárti demokrácia szabályrendszere vált az alkotmány részévé. Most a hatalom vesz vissza jogokat a társadalomtól. Az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségét mindenkitől, aki nem része a hatalmi mechanizmusnak, az önigazgatás jogát például a bíráktól, csonkolja az állampolgárokat képviselő ombudsmani intézményt, miközben az AB jogainak szűkítését is alaptörvénybe iktatja. Cserébe mindenki közjogi előnyöket kap, akitől a Fidesz hálát remélhet. Így – egyelőre elvi lehetőségként – szavazati jogot a határon túliak, ráadásvoksot a gyermekes családok."

Érdemes végig olvasni az egész cikket:

http://href.hu/x/etwq

2011-03-16 12:209. smirgli Válasz erre

@évi.: De jó cikk! Török Gábor is szól:
"Alkotás vagy gátlástalanság? - kérdeztem a már többször emlegetett tavaly júliusi cikkemben. Most úgy tűnik, hogy pontosan az a politikai esemény, amely korábban a leginkább alkalmasnak látszott az alkotás, a teremtő cselekvés bemutatására, demonstrálhatja legvilágosabban a más véleményeket rutinból ignoráló, akarnok egyoldalúságot. Rossz, ha így történik: az országnak biztosan, de szerintem hosszú távon a kormánynak is" - írja blogjában Török Gábor. (NOL. 03.16.)

2011-03-16 13:2010. évi. Válasz erre

@smirgli: Na igen, Török Gábor is jól látja, sajna...ez hosszú távon mindannyiunknak rossz, bele se merek gondolni mennyire.
Én nem ezt akartam kilencvenben, pedig hogy örültem akkor...még olyan lelkes voltam, és minden elszállt.

2011-03-17 20:1611. Mne Válasz erre

@Carolus 1: A korábbi változatban nem így szerepelt, hanem: "Az egyházak és vallási közösségek önállóak. Az állam és a vallási közösségek, egyházak működését, az egyházak állami elismerését és nyilvántartását sarkalatos törvény szabályozza."
(Mint tavaly blogomban megjegyeztem, nagy hiba volt kihagyni az államszervezet és a vallási szervezetek közti viszony lényegének elvi meghatározását. A kettő összefonódása fölött eljárt az idő. Szétválasztásuknak van egy minimuma, lehetséges egy közepes mértéke, vagy maximális mértéke, mint Franciaországban és az USÁ-ban. A választás számos meggondolástól függ, de nem lehet úgy tenni, mintha ez a probléma nem létezne, vagy nem az alkotmány illetékességébe tartozna.) Ennek a kifogásomnak a jelen tervezet helyt adott. Jól tették, mert alapkérdésről van szó!

2011-03-17 20:3612. Mne Válasz erre

Erre a tavalyi bejegyzésemre hivatkoztam:
http://memory.blogter.hu/452655/alkotmanyunk_vazlata_nem_papirrongy_frissitve
Ott megjegyeztem, hogy máris a szép elveknek sokban ellentmondó gyakorlat alakult ki.

2011-03-17 21:4513. smirgli Válasz erre

Néhány további Cikk:
X. Cikk
(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.
(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhet középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi
támogatásával biztosítja.
XI. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz.
Képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzésével mindenki köteles hozzájárulni a közösség
gyarapodásához.
(2) Magyarország törekszik arra, hogy megteremtse annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson.
XII. Cikk
(1) Mindenkinek joga van a tulajdonhoz és az örökléshez. A tulajdon társadalmi felelősséggel jár.
(2) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetben és módon, teljes, feltétlen
és azonnali kártalanítás mellett lehet.
(A fentiek a szociális jogok bizonyos fokú gyengítését jelentik.)

2011-03-17 21:4914. smirgli Válasz erre

Folytatás:
XIII. Cikk
(1) Magyar állampolgárt Magyarország területéről nem lehet kiutasítani, és külföldről bármikor hazatérhet.
Magyarország területén tartózkodó külföldit csak törvényes határozat alapján lehet kiutasítani.
(2) Senki nem utasítható ki olyan államba, vagy adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra
ítélik, kínozzák, illetve más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá.
(3) Magyarország – ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet– kérelemre menedékjogot
biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban, illetve a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek vagy üldöztetéstől való félelmük megalapozott.
XIV. Cikk
(1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.
(2) Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem,
fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.
(3) A nők és a férfiak egyenjogúak.
(4) Magyarország a jogegyenlőség megvalósulását az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is
segíti.
XV. Cikk
(1) Minden gyermeknek joga van a megfelel testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.
(2) A szülőknek joguk van ahhoz, hogy a gyermeküknek adandó nevelést megválasszák.
(3) A szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni. E kötelezettség magában foglalja gyermekük taníttatását.
(4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.
(5) Magyarország külön intézkedésekkel védi a nőket, az időseket és a fogyatékossággal élőket.
(Új rendelkezés a szülőkről való gondoskodás kötelezettsége.)

2011-03-17 21:5115. smirgli Válasz erre

További folytatás:
XVI. Cikk
(1) A munkavállalók és munkaadók – a munkahelyek biztosítására, a nemzetgazdaság fenntarthatóságára, és más közösségi célokra is figyelemmel – egymással együttműködnek.
(2) A törvényben meghatározottak szerint minden munkavállalónak, valamint ezek szervezeteinek joga van ahhoz, hogy tárgyalást folytasson, és annak eredményeképpen kollektív szerződést kössön, érdekei védelmében együttesen fellépjen, vagy munkabeszüntetést tartson.
(3) Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.
(4) Minden munkavállalónak joga van a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz.
XVII. Cikk
(1) Gyermekek foglalkoztatása – testi, szellemi és erkölcsi fejlődésüket nem veszélyeztető, törvényben meghatározott esetek kivételével – tilos.
(2) Magyarország külön intézkedésekkel biztosítja a fiatalok és a szülők munkahelyi védelmét.
XVIII. Cikk
(1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár a törvényben meghatározott támogatásra jogosult.
(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetén a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.
(3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személy, közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja.

(4) Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával, és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.
XIX. Cikk
(1) Mindenkinek joga van testi és lelki egészségének megőrzéséhez.
(2) E jog érvényesülését Magyarország a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás, a sportolás és rendszeres testedzés, valamint az épített és természetes környezet védelmének biztosításával segíti el.
XX. Cikk
Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit, és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa.

A blogtéri vita első 46 hozzászólását beillesztettem ide.

2011-03-18 10:0916. Mne Válasz erre

A poszt elején idézett első Cikk (3) bekezdése a korábbi szabályozási koncepcióban sokkal merevebb volt, jóval több korlátozást nevesített.
"8.
Az alapvető jogok kötelezettségekkel és felelősséggel járnak. Gyakorlásuk szabályait törvény állapítja meg, amely lényeges tartalmukat nem korlátozhatja. Ha az Alkotmány kivételt nem tesz, az alapvető jogok korlátozásának mások jó hírneve vagy más alapvető jogainak védelme, a nemzet biztonsága, a közbiztonság, a közegészség, az erkölcsök védelme érdekében, e célok eléréséhez szükséges mértékben lehet helye. Az alapvető jogokat nem lehet úgy értelmezni, hogy az bárki számára jogot biztosítana olyan tevékenység folytatására vagy olyan cselekedet végrehajtására, amely más zaklatására, jogainak és szabadságának megsértésére vagy az Alkotmányban meghatározottnál nagyobb mértékű korlátozására irányul."

2011-03-18 10:2017. Mne Válasz erre

Más a családra vonatkozó fogalmazás is. Emiatt idézem a korábbi szabályozási alapelvek egyik pontját:
"7.
Az Alkotmány elismeri minden ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen szabadságát és alapvető jogait, kiemelt védelemben részesíti a házasságot, mint a férfi és a nő legalapvetőbb és legtermészetesebb közösségét és az ezen alapuló családot. A szabadság, az alapvető jogok, a házasság és a család tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége."
Az új tervezet Alapvetésében ez áll:
"K. Cikk
(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.
(2) Magyarország támogatja a gyermekvállalást.
(3) A családok védelmét sarkalatos törvény szabályozza.
*Már nincs szó "legalapvetőbb és legtermészetesebb közösség" - ről.*

2011-03-18 14:3818. smirgli Válasz erre

@Mne 17: Az pedig az adott frontszakasz teljes feladását jelenti, hogy "valamint" a családot védi, és nem a házasságon alapuló családot. Védi tehát a házasságkötés nélküli családot, vagyis a bejegyzett élettársi kapcsolaton alapulót is. Sőt, fogalmazása a mindenféle bejegyzés nélküli családra is kiterjed. Külön törvény meghatározhatja, hogy pl. ötéves (tízéves) együttélés már családnak számít, mindenféle papír nélkül.

2011-03-18 20:1119. Carolus Válasz erre

Az Alapvetés általam másutt bírált Q. Cikke alapján mindent az anakronisztikus bevezetés alá lehet rendelni és evvel semmissé tenni.Korai lelkendezni a tervezet EU konform jellege miatt. Az alapvető jogokra vonatkozó szabályok csak a kommunikációban egyeznek meg az Európai Unió alapjogi chartájában foglaltakkal. A charta számos garanciális szabálya kimaradt a tervezetből (pl. 8., 11., 21., 27., 30, stb. cikk). A tervezet a személyes adatok védelme körében nem tartalmazza a célhoz kötött adatkezelés követelményét, a véleménynyilvánítás szabadságának deklarálása nem jár együtt annak a követelménynek a megfogalmazásával, miszerint a tömegtájékoztatás sokszínűségét biztosítani kell, a munkavédelem szabályai között nem található meg az indokolás nélküli elbocsátás tilalma, a gyermekvállalás miatti elbocsátás tilalma, valamint az elbocsátás előtti meghallgatás kötelezettsége sem. A tervezet nem mondja ki, hogy visszamenőleges hatállyal nem lehet a jogalanyok számára kötelezettséget megállapítani. A szociális biztonsághoz való jog már nem lesz alapvető jog.

2011-03-19 08:0920. Carolus Válasz erre

Monoton suttogás hallatszik: egy síma, egy fordított. Mi ez? http://carolus.blogter.hu/463331/kot_a_beton

2011-03-19 16:1621. évi. Válasz erre

Az Alkotmánybíróság, illetve az ügyvédi kamara elnöke élesen bírálta a kormánypártok koncepcióját:

http://hirszerzo.hu/belfold/20110318_birosag_alkotmanybirosag_alkotmany

2011-03-19 17:2722. smirgli Válasz erre

@Carolus 19: A gumiformulák, pl. állami kötelesség helyett "törekvés", alkalmasak az embervédelmi közeg felhígítására. A szociális védelem részben ma is formális és irracionális, ami bizonyos változtatást indokolttá tesz.

2011-03-19 17:2923. smirgli Válasz erre

@Carolus 20: Elolvastam, tetszett. Az előkészített zsaluzatba számos egyéb helyen is öntenék a transzportbetont. Vagy már be is csurgatták.

2011-03-19 17:3424. smirgli Válasz erre

@évi. 21: Köszönettel vettem és mindjárt idézem.
Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke Baka András LB elnökhöz hasonlóan "több ponton bírálta a Fidesz-KDNP által benyújtott alaptörvény-tervezetet. A hagyományok ápolására ő is kitért elődadásában: szerinte mostanság „archaizálási hóbortról” beszélhetünk.

Az Ab elnöke indokolatlannak, elfogadhatatlannak és példanélkülinek nevezte, hogy a kormánypártok által még tavaly novemberben elfogadott hatáskörcsökkenés – azaz, hogy a költségvetési kérdéseket az Ab csak alapjogi szempontból vizsgálhatja – benne maradt az új alaptörvény tervezetében."

2011-03-19 18:0625. széna Válasz erre

@smirgli 22: Humánus szellemben. Nem így:
"... az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." - egy most nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint egyebek mellett ezt mondta Hódmezővásárhely közgyűlésén Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője.

2011-03-19 18:1126. Kósza Válasz erre

@széna:
Őszinte ember ez a Lázár.

2011-03-19 19:0527. széna Válasz erre

Az alkotmánytervezet hitvallásnak szánt bevezetése temérdek zavarosságot rejt. Gerő András így próbálja feloldani az egyik problémát:
A probléma feloldása az lenne, ha a Szent István érdemeit taglaló mondat így szólna: államalapító királyunk hazánkat a keresztény Európa és így az antik-zsidó-keresztény kultúrkör részévé tette...

A kultúrkör fogalmának beemelése más előnyökkel is járna. Közösséget teremtene a szerepet magáénak valló többi néppel... A kultúrkör fogalma értelmezhetővé tenné a belőle következő, a századok során egyre szekulárisabbá váló sokszínű magyar kultúra integrálását is.

A szövegezők azt írják: „elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét”. Megítélésem szerint ez is zavaros így. A nemzet szó tartalma sokat változott az évszázadok során. A XIX. század első harmadáig túlnyomórészt a kiváltságoltak önmagukat nevezték nemzetnek, és csak utána terjedt ki a nemzetfogalom mindazokra, akik magukat magyarnak vallották, vallják.

A kereszténység univerzális meggyőződés, nincs köze nemzeti tartalomhoz. Helyesebb lenne azt írni: elismerjük a kereszténység állammegtartó szerepét. Ez annál is inkább indokolt, mert hosszú évszázadokon át az állam, illetve az uralkodói hatalom igazolását Istentől származtatták, s ebben a konstrukcióban az egyháziasságnak kiemelkedő szerepe volt...

2011-03-19 19:1028. széna Válasz erre

Gerő azt is kifejti, hogy mit kell történeti, illetve történelmi alkotmány alatt érteni.

A történeti alkotmány a rendi alkotmányosságot jelenti. Azt, amit a magyar rendiség önnön jogainak biztosítására és a felújuló abszolutista szándékok kivédésére évszázadokon át értelmezve és átértelmezve kialakított, magáénak vallott és eszközül használt. Werbőczi István 1517-ben megjelent és a maga teljességében hivatalosan törvénnyé nem tett törvénykönyve volt a történeti alkotmányosság fő öszszefoglalása. Tartalmazta többek között a nemesi adómentességet, az egy és ugyanazon nemesi szabadság elvét (azaz hogy személyében a köznemes egyenjogú az arisztokratával), a jobbágyság röghöz kötését, az előjogok világát.

A magyar reformkor egyik nagy tette az volt, hogy lebontotta a kiváltságokra alapuló alkotmányos elveket és működést. Ahogy ők mondták: be kell emelni a népet az alkotmány sáncai közé. Megtették.

A rendi alkotmányosság – más néven történeti alkotmány –, akárhogy is nézem, a jogegyenlőtlenség alkotmánya volt.

A mostani alkotmánytervezet – egy kivételtől, a plurális választójog lehetőségétől eltekintve – a jogegyenlőségre épül. Fogalmilag teljesen érthetetlen, hogy a jövendőbeli alkotmány keretei közé tradícióként, értelmezési keretként miért kell beemelni az előjogokra alapozódó világ jogi szemléletét.

A történeti vagy történelmi alkotmány kifejezést szerintem teljesen ki kellene hagyni.

2011-03-19 19:1729. széna Válasz erre

Előbbi kommentem idézet volt Gerő Andrástól. A történész így folytatja:
"Kissé szürreális, hogy az oszmán-török megszállással, illetve a Habsburg abszolutizmussal szemben több száz év késéssel, 2011-ben közlik, miszerint nem ismerik el a rendi alkotmány felfüggesztését. S azt is tudtunkra adják, hogy az 1944 és 1990 közti időszakot is – megint csak utólag – semmisnek tekintik.

Ha egy nemzedéket harminc évnek veszünk, akkor a magyar állam megalakulása óta 34 nemzedéknyi idő telt el. Ha nem Mohácstól (1526), hanem 1541-től, Buda török általi elfoglalásától számítjuk a középkori magyar állam bukását, akkor is körülbelül 14-15 nemzedék munkáját, erőfeszítéseit, energiáját tessékeljük ki a magyar történelemből – miközben a szövegben már közöltük azt is, hogy „büszkék vagyunk országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre”.

Minő önellentmondás! Ami persze nem véletlen, hiszen ez az egész úgy abszurd, ahogy van.

Megítélésem szerint a történelem, s így a magyar múlt is oszthatatlan egész, amit csak onnan lehet folytatni, ahol éppen tartunk. Nem mazsolázhatunk történelmünkben, mert minden eleme a miénk; a siker, a szégyen, a jó, a rossz is. Legföljebb abban dönthetünk, hogy mit folytatunk, milyen tradíciót vállalunk. Éppen ezért én az alkotmánytervezetbe olyan szövegrészt tennék be, ami a múlt oszthatatlanságáról és a választás felelősségéről szól."

2011-03-20 08:0630. smirgli Válasz erre

24.hez: Szóvá tették a bírói kar bizonyos fokú háttérbe szorítását is.

2011-03-20 08:0831. smirgli Válasz erre

@széna 25: A fogalmazás egyéni, a szemlélet felülről sugalmazott.

2011-03-20 08:1132. smirgli Válasz erre

@Kósza 26: Az ilyen őszinteség az őszintének káros, a többieknek hasznos, mert segít tisztábban látni.

2011-03-20 08:1833. smirgli Válasz erre

@széna 27-29: Gerőnek ezek a megállapításai csatlakoznak a virtuális tanulókörünkben tavaly nyár óta legalább tíz ember által hangoztatott értékeléshez. Elemzése megüti a minőségi mércét. A "hitvallás" nem.

2011-03-20 18:2034. széna Válasz erre

@smirgli 32: Időközben bocsánatot kért, különben is manipulálták a felvételt, különben is csak arról beszélt, hogy az önkormányzatba ne kerüljenek be szegények.

2011-03-20 20:2235. Mne Válasz erre

@széna 34: "az ember kaparjon, gyűjtsön" mint ezt a 25. sz. kommentben idézted. Rendben van az is, hogy ily módon vagyont szerezhet. Tisztelet a kivételnek, de az újgazdag vidéki középosztály és túlzottan ambiciózus fiatalpolgári szócsövei ezt egyben morális fölénynek tekintik, melynek magaslatáról lenézhetik a szegényeket.

2011-03-20 20:3336. széna Válasz erre

@Mne 35: A vagyontalanoknak is voltak szószólói, legalábbis régebben. Ilyen volt Táncsics, akinek kiszabadítását Petőfi vezette és ezt jogos büszkeséggel említette a blogomban most teljes terjedelemben reprodukált versében.

2011-03-20 21:0037. Carolus Válasz erre

@széna 36: Jó, hogy teljes terjedelemben, mert a sajtószabadságról szóló részei, láthatólag nem voltak ínyére a minapi hivatalos ünnepségeket rendező propaganda központnak.

2011-03-20 22:3838. smirgli Válasz erre

@Mne 35: "morális fölénynek tekintik, melynek magaslatáról lenézhetik a szegényeket." Ez eszmei igazolást is próbálhat adni a jobb módúakat támogató pénzügyi konstrukcióknak, a szociális háló gyengítésének. Az indokolatlan szociális kiadásokat valóban vissza kell fogni, de nem a ténylegesen rászorultak kárára és nem ilyen visszataszító ideológia alapján.

2011-03-21 08:2439. büyük Válasz erre

Komcsi propaganda.

2011-03-21 10:4940. Carolus Válasz erre

@széna 36: "Táncsics, akinek kiszabadítását Petőfi vezette"
Ők és bartaik később is ellene szegültek az alkotmányos folytonosságot megtestesítő Szent Korona jegyében regnáló király parancsainak. Nem a koronás alkotmányos folytonosságot, hanem a trónnal szembeszegülés folytonosságát gyakorolták akkor is, amikor Európa már csendes volt.

2011-03-21 10:5041. Carolus Válasz erre

*barátaik

2011-03-21 11:0642. Carolus Válasz erre

A márciusi ifjúság a franciák hármas jelszavát választotta. Nálunk ezek helyett tennék a fő helyre, formálissá váló hitvallásként az olyan szólásokat mint hűség,hit,szeretet. Hűség az "alkotmányos folytonosságot megtestesítő" Szent Koronához? Őfelségéhez?

2011-03-21 15:5843. talon Válasz erre

@Carolus 40: A Szent Koronában megtestesülő alkotmányos folytonosság helyreállításának néhány színhelye: Világos, az Újépület sarka és Arad.

2011-03-21 18:0344. talon Válasz erre

@Mne 35: "az ember kaparjon, gyűjtsön" A mostanában dicsőített ambiciózus kisvállalkozónak ez a szellemi horizontja. Amikor a francia forradalomban a nacionalizmus plebejus hordozójaként időleges hatalomhoz jutott, megvadult és mindenkit ezen a szinten akart egyenlővé tenni. Lenyakaztatta az arisztokraták, majd a nagytőkések, azután a bérmunkások képviselőit. Végül pedig a saját vezetőit, és át kellett engednie a hatalmat a nagypolgárság nyílt, leplezetlen uralmának. Majd a diktátornak.

2011-03-21 19:1645. talon Válasz erre

A '48-as magyar forradalomban a nacionalizmus plebejus hordozói nem vadultak vérszomjas utcai csőcselékké, mint anno a franciák, hanem radikális kisebbségként Petőfiék hívei maradtak. A Kossuth által joggal képviselt parlamentarizmus külső ellenzékeként. Ama parlamentarizmus hagyománya nem fér bele az alkotmány Szent Korona által képviselt folytonosságának erőltetett koncepciójába. A nép jobban tudta, mert Kossuth apánkról énekelt.

2011-03-22 11:0846. Mne Válasz erre

Ennek a virtuális tanulókörnek az álláspontjával nagyban-egészében megegyezik dr. Bíró Endre jogász véleménye: http://href.hu/x/evr1

2 komment

Címkék: szabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint2.blog.hu/api/trackback/id/tr564890317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smirgliműhely 2013.02.04. 10:49:32

A 182 hozzászólás közül a fenti poszt szövegéhez hozzátettem a 46-ig terjedő sorszámú kommenteket. A továbbiak, a 89-ig, alább következnek. Bennük, az "56"-os jelöléstől kezdve, tíz pontos verdiktben foglaltam össze a kritikai észrevételeket.

foldszint2.blogter.hu/462904/szabadsag_es_felelosseg_az_alaptorveny_tervezete_reszlet

2011-03-22 11:0846. Mne
Ennek a virtuális tanulókörnek az álláspontjával nagyban-egészében megegyezik dr. Bíró Endre jogász véleménye: www.nol.hu/velemeny/20110322-retrotmany

2011-03-22 12:4147. Mne
@talon 45: "A Kossuth által joggal képviselt parlamentarizmus" Erről:
"Ami a gyökereket illeti, bármit állítson is, a ma regnáló hatalomnak semmi köze 1848-hoz, hiszen minden mozdulatával a demokratikus parlamenti berendezkedést faragja (immáron egybemosva Kossuth és Széchenyi törekvéseit)." (Friss Róbert, NOL 03.22.)

2011-03-22 12:5648. Carolus
@Mne 46: Elolvastam, tetszett. A következő szemelvény végén ugyanazt a Q. Cikket említi negatívan, amit a blogomban, több mint egy hete szintén megbíráltam.
"A „nemzeti hitvallás” alcímmel, a felsorolásokat kezdő, „büszkék vagyunk...”, „hiszszük...”, „valljuk...” kifejezésekkel, és az Isten szó többszöri használatával az alkotmánytervezet készítői annak a meggyőződésüknek adnak jogi kifejezést, hogy az alkotmánnyal a saját világnézetükre kell formálniuk a nemzetet. Ez két szempontból is életveszélyes tévedés. Egyrészt: az állam soha nem képes megjeleníteni a nemzet egészét – csak a hatalmat gyakorló rétegeket s azokat sem teljes körűen. Másrészt az alkotmány mint az állam működésének alaptörvénye teljességgel alkalmatlan keret az állampolgárok történelmi tudatának, világlátásának, hitének és erkölcseinek megjelenítésére és formálására.

De ennél sokkal többről és sokkal veszélyesebb dologról van itt szó. Ha egy jogi forrás (kivált a legfőbb jogforrás!) világnézeti, hitbéli és más, a polgárok véleménynyilvánítási, lelkiismereti és vallásszabadságába, a gondolatszabadságba tartozó tételeket tartalmaz, akkor ezeket a szabadságokat lényegében megsemmisíti, hiszen a rögzített tételektől való eltérést alkotmányellenesnek, tehát a legsúlyosabban törvénysértőnek nyilvánítja.

Ezért kell különös gonddal őriznünk az alkotmány műfaji tisztaságát és mentességét mindazon tartalmi kérdésektől és ügyektől, amelyek állampolgári autonómiánk, szabadságaink körébe esnek. Ha ezekben az állam – főként az alkotmányban! – állást foglal, akkor már a jog eszközeivel is élhet a másképp gondolkodókkal szemben, miként a sztálini alkotmányon alapuló diktatúra egykoron. (Lásd a Tervezet Alapvetésének Q./ jelű cikkét, amely szerint „Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni.”)"

2011-03-22 19:3249. smirgli
Történeti tapasztalat és alkotmányos hitvallás összefüggését Pataki Ferenc szociálpszichológus is érinti:
"Nyugat-Európában az újkorban egy tevékeny, alkotó, teremtő vállalkozásként jelent meg a nemzeti történelem. Nálunk a történelmi cselekvés, a modern polgárosodás hol az idegen elnyomás, hol a rendi társadalom béklyói miatt nem volt lehetséges. Ezért átkerültek a hangsúlyok a szimbolikus és érzelmi pótcselekvésekre. Amit nem élhettünk meg közös cselekvésben, azt megéltük nagy érzelmekben. A régi dicsőség állandó idézgetésével, nemzeti mitológiákkal, nagyzoló kivagyiság, magyar kivételesség hirdetésével ugyanúgy, ahogy kíméletlen önostorozással, a sors és a nemzethalál feletti búsongással. Ezekhez természetesen politikai erők kapcsolódnak, most például az alkotmányozásban pontosan ez a rendies, nemzetieskedő öltözék, az ispántól a Szent Korona-tanig köszön vissza." (NOL 03.19.)
2011-03-23 12:0750. smirgli
Valamelyest a hitvalló propagandára is érvényesek a következők:
"A rendszerváltás bekapcsolta a magyar társadalmat a modern, mediatizált tömegpolitikába, melynek középpontjában a szavazatmaximálási verseny áll. Ennek a versenynek a tömegérzelmek folyamatos gerjesztése, fenntartása a legfőbb eszköze... A reklámpszichológia hatásmechanizmusa működik, nem racionális érveket kell megmozgatni, hanem a zsigeri indulatokat, félelmeket, aggodalmakat. A politikai közbeszédet éppen ezért áthatják a nagy érzelmek, nemzeti hevületek, az együttes gyűlölködés és a valahová tartozás szükséglete." (Pataki)

2011-03-23 14:0651. Carolus
@smirgli 49: Az utolsó mondathoz. Kormányra kerülve, miután gazdasági ígéreteik betarthatatlanok, ókonzervatív fordulatot hajtottak végre radikális módszerrel. Csak módszerrel, mert a radikális és a konzervatív, a szavak tartalmi értelmében általában egymás ellentétei. Konzervatív is sokféle van. A most nálunk alkotmányozó fajtája nagyjából hasonlít a régi amerikai "morális többségre", némi horthysta-rendszerre emlékeztető, habár azzal sem teljesen azonos szemlélettel. A választások előtt - a sok egyéb mellett - azt is elhallgatták, hogy erre készülnek.

2011-03-23 14:2152. Carolus
Lehet ugyanaz a valaki radikális módon liberális, később radikálisan ókonzervatív. "Ahol az embernek teljesen mindegy, hogy milyen elvek mellett vagy ellen szólal fel annak érdekében, hogy önmagát a megfelelő helyen pozícionálja, ott a köpönyegforgatás teljesen természetes. A lényeg csak annyi, hogy a számára fontos pozíciót megtalálja. Hogy ez milyen intellektuális vagy világnézeti közegben történik, az számára teljesen közömbös." (Ranschburg)

2011-03-23 17:3353. smirgli
Létezik realitás-érzékkel megáldott liberális-konzervatív is. Könnyen belátja, hogy a történelmi alkotmány Szent Koronában megtestesülő folytonossága ma az ezeréves határok helyreállításáról szóló álmodozásnak felel meg. Pedig már a Kiegyezés körüli időben is voltak józan kezdemények.
„... Az elsősorban Eötvös József és Deák Ferenc által kidolgozott kompromisszumos magyar politikai nemzet fogalma ... mégsem talált kedvező fogadtatásra ... s a századforduló magyar politikai elitje is egyre inkább egységes magyar nemzetállamban gondolkodott, és birodalmi lázálmokat kergetett. Ezt a koncepciót a Habsburg Birodalom gazdasági-katonai hatalma még fenntartotta, de amikor a Monarchia eltűnt a történelem süllyesztőjében, magával rántotta Szent István államát, a történeti Magyarországot is. A sors fintora, hogy ezt számunkra különös kegyetlenséggel tette, hiszen a trianoni béke nélkülözte az ésszerűséget, s még csak kísérletet sem tett arra, hogy igazságosabb határokat állapítson meg. Amire persze a "Mindent vissza!" bornírtsága s a politikai nemzet koncepció utáni űrt betölteni hivatott ezerfajta jobboldali és szélsőjobboldali kirekesztő, ostoba faji-etnikai nemzetfelfogások ugyancsak rossz válaszok voltak... (Szükséges, hogy) érzelmileg elszakadjunk (ha racionálisan már meg is tettük) az ezeréves határok illúziójától. Ez az érzelmi fixálódás ...lehetetlenné teszi egyrészt, hogy tovább lépjünk egy modernebb nemzetkoncepció felé...,. Erre ma az esélyek rosszabbak, mint voltak a rendszerváltozás éveiben, hiszen egyrészt eltelt húsz év semmittevéssel, másrészt volt egy ostoba népszavazási kezdeményezés, tragikus végkifejlettel.”( Gyurgyák János: Minerva baglya. NOL 2009.05.31.Ismerteti: italoblog.blogter.hu/345257/liberalis-konzervativ_nemzetfogalom)

2011-03-23 18:0854. büyük
Libeláris akadékok

2011-03-24 09:0455. Carolus
@smirgli 53: "amikor a Monarchia eltűnt a történelem süllyesztőjében, magával rántotta Szent István államát, a történeti Magyarországot is."
Vele ment a történeti alkotmány. Annak a Szent Koronában megtestesülő folytonossága is. Nem lehetnek hivatkozási alapok. Nem szabályozhatják életünk rendjét.

56. smirgli
Verdikt. (#1) A három negyed éve folyó alkotmányi vitánk összefoglalóját a rövidség kedvéért ezzel a címmel látom el a kissé más fogalmi színezetű ítélet, szentencia, judícium helyett, de SZVSZ-t is írhatnék. Számos blog, komment, hivatkozás, szakértői cikk, hozzászólás alapján a továbbiakban közölt véleményem alakult ki.

2011-03-24 19:3557. smirgli
Verdikt (#2) Az alaptörvény törzsszövege kijavítható a fenti 19., 24., 48. komment, és számos egyéb (Blogtéren belüli és kívüli)kritika mentén. A magánéletbe való állami beavatkozás kísérleteit ki kell gyomlálni. Ha már az állam szociális szerepének leépítését, az egyenlőtlenségek fokozódását nem is sikerülhet teljesen megakadályozni, legalább a különben teljes kilátástalanságba süllyedő néprétegek védelmének minimumát alkotmányos kötelezettségként kell előírni.

2011-03-24 19:3858. smirgli
Verdikt(#3) A tételes szövegből ki kell gyomlálni mindazt, ami szakmai nonszensz, például az adósságállomány kezelésére vonatkozó rész jelenlegi fogalmazását.

2011-03-24 19:4359. smirgli
Verdikt (#4) A törzsszöveg államra vonatkozó részét minden tekintetben összhangba kell hozni a modern demokrácia felfogással, amint az pl. R. Dahl munkásságában kifejtésre került, általában pedig az EU szerződéses dokumentumaival. (A további pontokat később fogom felsorolni.)
2011-03-25 09:1260. smirgli

Verdikt (#5) A tételes szöveget a vezető közjogászok ítélőszéke elé kell bocsátani. Nagy részüket kihagyták az eddigi alkotmányozási folyamatból. Az ő véleményük és más, érintett szakmák eredményei a mérvadók az intellektuálisan középszerű országgyűlés és a tendenciózusan összeválogatott alkotmány-előkészítő testületekkel szemben. Az előbbiek véleményének jelen összefoglalása ezért indokoltan nevezhető verdiktnek.

11-03-25 09:2161. smirgli
Verdikt(#6) A szellemi alkotómunka állami ellenőrzésének kísérleteit ugyanúgy ki kell iktatni, mint az államilag szabályozott magánéletre utaló pontokat. Nem elég ezek elvont fogalmazásba menekítése, ahonnan valamely sarkalatos törvény élővé varázsolhatja őket. (Mint egy képernyő ikonból egy billentyű kattintás.)

2011-03-25 19:0162. széna
@smirgli 57: A katolikusok a választás szabadságáért mozgalom az abortuszról: "Nagyon gyakran a katolikus egyház vezetői állnak e csaták frontvonalában. Mivel híveiket nem tudták meggyőzni arról, hogy kövessék a biológiai reprodukció kérdésköréhez tartozó parancsaikat, most a jogalkotókat próbálják meggyőzni arról, hogy az ő vágyaiknak megfelelően szigorítsák a jogszabályokat."

2011-03-25 19:0463. széna
"Az erkölcs szabályozása – vagyis az, amit a politikusok erkölcsként határoznak meg – túlmegy a jó közpolitikán. Világosan rámutattak már többen, hogy Magyarországnak most sok fontos feladata van, és arra is, hogy az állampolgárok jogainak megkurtítása nem tartozhat ezek közé." Jon O'Brien, a Catholics for Choice elöke. NOL 03.24

2011-03-25 19:0764. széna
"Egyszerűen hiba úgy dönteni, hogy néhány püspöknek a szexuális erkölcsről kialakított elképzelése elsőbbséget élvezzen, figyelmen kívül hagyva polgárok millióinak hitét, akik talán katolikusok, és nem értenek egyet a Vatikánnal, talán más hitűek vagy nem hívők. Ők is tiszteletet érdemelnek." (Uo.)

2011-03-26 10:0265. smirgli
Verdikt (#7) Az úgynevezett nemzeti hitvalláshoz nem tehetők a fentiekhez hasonló korrekciós javaslatok. Méltatlan egy 21. századi európai demokratikus országhoz. Anakronisztikus, egészében elvetendő.

2011-03-26 10:1366. smirgli
Verdikt (#8) Az előző pont miatt a tételes rendelkezések szövegszerű javítása is a levegőben lógna. A hitvallás meghatározza az egész dokumentum alkalmazásának szellemét. Az Alapvetés hírhedt "Q" Cikke ezt egyértelműen ki is mondja. (Megjegyzés: későbbi besorolásban „R” Cikk..)

2011-03-26 10:4367. smirgli
A fenti verdikt más szellemi térhez tartozik, mint a közéleti erőcsoportok csatározásai. Itt összefoglalt lényeges megállapításait a - velük olykor egybecsengő - mostani ellenzéki és mozgalmi bírálatokat messze megelőző időben tettük közzé többen. Nem a pártok között, vagy fölött áll, hanem a dimenziója egészen más, mint a pártoké. A szellemi autonómia terméke, elsősorban a kutatásé. A rétegérdekek hangsúlyos megjelenítésének követelménye, a jogkorlátozások elutasítása nem az egyes mozgalmak, hanem az ország polgárainak érdekét szolgálja. A politikai kisebbség méltányos képviselete pedig nemcsak a jelenlegi ellenzék, hanem a mai kormányerők, mint lehetséges jövőbeni ellenzék helyzetét is a modern demokrácia keretében határozza meg.

2011-03-26 11:0168. büyük
@smirgli 65: De igenis jó az, ki lehetne függeszteni a vendéglátó helyeken. Az egyik szerzője is étteremben dolgozott. Na látod!

2011-03-26 12:5769. talon
@büyük: Nem jó ötlet. Úgy járhat, mint az apostoli király és császár.
"Bretschneider elnémult és csalódottan tekintett körül a vendéglőben.
Itt a császár arcképe csüngött azelőtt, — kezdte el később újból. Ép ott, ahol most a tükör lóg.
Igen; ebben igaza van, — felelte Palivec úr. Ott lógott csakugyan, de a legyek leköpték, hát levettem. Hiszen tudja, valaki esetleg megjegyzést talál tenni és kész a kellemetlenség. Kell az nekem?"

2011-03-26 13:4770. kalas
@büyük 68: Magát becsülő kormányerő alkotmányjogászokkal és nem nyugdíjas éttermi vezetőkkel irat alkotmányos alaptételeket. Magát becsülő vendéglős pedig nem ír nemzeti hitvallást.

2011-03-26 14:4771. talon
Sok évtizeddel az özönvíz után próbálják életre kelteni az özönvíz előtti eszméket.

2011-03-26 17:2572. büyük
@talon 71: A maguk körében a bagoly, a kaméleon és az imádkozó sáska tartja ébren a dzsungel korábbi rendjének hagyományát.

2011-03-26 17:3473. smirgli
60: Az 5. verdikt elismerése: "Pokol Béla szerint ma Magyarországon legfeljebb húsz olyan ember van, aki valóban ért az alkotmányjoghoz. Az egyik fő problémának azt tartja, hogy ezek a szakértők nem vesznek részt az egyeztető folyamatokban. A politológus szerint ennek egyik oka, hogy ez a nagyjából húsz ember a politikai értékek mentén legalább három csoportra oszlik. Pokol ennek nyomán politikailag megérti, hogy jelenleg az alkotmányozás a „nyilvánosság háta mögött”, néhány bizalmi ember bevonásával történik.

A politológus ennek ellenére úgy véli, a nyilvánosság kizárása káros is lehet..." (NOL 03.26.)

2011-03-26 19:1074. Carolus
@smirgli 59: A 4. verdikt témájáról részletesebben nyilatkozik Kajdi József jogász, az Antall-kormány kormányhivatalának vezetője:
"Ha valaki elolvassa az alaptörvény tervezetének...szövegét,...akkor abból sok mindent kiolvashat, csak egyet nem: a néhai miniszterelnökre jellemző demokratikus hatalomgyakorlásra való törekvést. Éppen az ellenkezőjét: a korlátlan, hosszú távra szóló hatalomgyakorlás bebetonozásának célzatát.

Mint egykori résztvevő abban is biztos vagyok, hogy a Nemzeti Kerekasztal I/1-es albizottságának tárgyalásain Antall József nem ilyen alkotmányért küzdött...A múlt héten beterjesztett új alaptörvény tervezete éles ellentéte az 1989-ben elfogadott, majd többször módosított alkotmánynak. Annak erényeit durván lerontja, hisz – többek közt – lebontja, illetőleg meggyengíti a köztársaság demokratikus intézményrendszerét, annak vezető posztjaiba elmozdíthatatlanul és hosszú időre beülteti a jelenlegi hatalom embereit, ezen intézményeket 9–12 évre elfoglalva."

2011-03-26 19:2475. Carolus
@smirgli 65: A 7. verdikt tárgyát Kajdi "a dagályos, szinte imajellegű, s ezáltal a hit világába repítő Nemzeti hitvallás című első rész" jellemzéssel illeti (NOL 03.26.)

2011-03-26 19:3576. Carolus
@smirgli 66: A 8. verdikt megfelel az itt kifejtett nézetemnek: carolus.blogter.hu/462924/a_q_cikk
Az ahhoz beérkezett számos tartalmas hozzászólást fontosnak tartom.

2011-03-26 19:4377. Carolus
74: A "beton" témát is körüljártuk: carolus.blogter.hu/463331/kot_a_beton
A szerteágazó vita sok fontos elméleti kérdésre is kitért, melyekről külön eszmecserékben lehet majd tovább vizsgálódni.

2011-03-26 20:1178. kalas
Én csak a rendszer állítólagos végleges jellegéről írtam. Azzal áll, vagy bukik az alkotmány állandósága is.
kalasblog.blogter.hu/463181/lerakjuk_a_nincs_alapjait

2011-03-26 20:1979. kalas
@széna 64: Az amerikai katolikus egyház története egyik legnagyobb kártérítésének keretében a jezsuita rend pénteken beleegyezett, hogy 166 millió dollárt fizessen ki amerikai őslakóknak, akiket szexuálisan bántalmaztak a rend iskoláiban.

2011-03-26 22:1680. büyük
@smirgli 61: Az államapparátuson kívül némely vallási intézményben és pártban is akadnak tuskófejű csőszök, akik a finom, irodalmi szintű erotikát is száműznék a nyilvánosságból. V.ö. még: kalas [79]

2011-03-27 08:5881. Mne
@smirgli 61: A 6. verdiktet támasztja alá a 12. kommentemben belinkelt posztom vitája. Különösen a médiatörvényre és az egyéb jogkorlátozásokra vonatkozó részek.

2011-03-27 15:3782. talon
@smirgli 57: A 2. verdikt ennek is megfelelő referenciát ad: :jelen.blogter.hu/458038/solyom_jon_utanam
Különösen gazdag vitája miatt említem.

2011-03-27 15:4183. talon
@smirgli 58: A 3.verdiktben említett kontárkodás példája: jelen.blogter.hu/463350/buta_es_rovidlato_gondolkodas
Továbbá, lásd az ezt megelőző gazdaságpolitikai bejegyzéseimet.

2011-03-27 19:3184. smirgli
76-83 Magától értetődik, hogy a verdiktek jelentékeny része a ti blogjaitok és azok kommentjei alapján íródott . Köszönöm, hogy forrásként használhattam őket.

2011-03-27 20:1185. smirgli
Verdikt(#9) A fékek és ellensúlyok működését delegáltjai révén a kormány vezérli, ezért a hatalmak megosztása formálissá válik, egy másik terepen pedig a kisebbségi politikai vélemény szorul ki a döntések előkészítéséből. A média állami befolyásolásával és az alkotmánybíráskodás korlátozásával együtt mindez az irányított demokrácia meghonosítására utal.

2011-03-27 20:1686. smirgli
Verdikt(#10) A kormányzó erők leváltását inkorrekt módon akadályozó szerkezeti, hatásköri és személyi változások ellentétesek a többpárti demokrácia lényegével.

2011-03-28 13:1087. smirgli
A fenti két pont hozzáadásával akartam kikerekíteni az alaptörvény tervezetéről szóló fogalmazásomat. Az irányított lakossági véleménykérésre hivatkozó bejelentések nem érinthetik a tervezet lényeges összetevőit, mivel az utóbbiakról nem is kérdezték meg az ország polgárait.

2011-03-28 14:1988. kalas
@büyük: 72 A hóbagoly vára. Felesküszünk rája.

2011-03-28 16:1989. kalas
@smirgli: 86,87: Hébe-hóba egy-egy politikus is kifejthet a tudományos elemzőkéhez közeli véleményt.
Schiffer András (LMP) ... arról beszélt, hogy "parlamenti demokráciában a választók a választásokon fejezik ki akaratukat, márpedig a választók mit sem tudtak a Fidesz leendő alkotmányozási terveiről, sőt a gazdaságpolitikai terveiről sem. Nem volt szó egykulcsos adóról, szegényellenes társadalompolitikáról, főként arról nem, hogy ezt a politikát be akarják betonozni az alkotmányban. Demokráciában a kérdés szerinte nem az, hogy ki van uralmon, hanem, hogy lesz-e választási lehetőségük, és ha 2014-ben kevesebb pénzük lesz, mondhatják-e majd, hogy ebből a politikából nem kérnek. A nemzeti konzultáció Schiffer szerint színjáték, "az egyirányú kommunikációnak semmi köze a részvételi demokráciához". "Mi akadályozza meg a Fideszt, hogy megerősítő népszavazásnak vesse alá az alkotmánytervezetet?" - tette fel a kérdést az LMP frakcióvezetője, majd meg is válaszolta: az, hogy az emberek nem fogják megerősíteni, hogy a szociális biztonságot, az egészséges környezethez való jogot töröljék az alkotmányból."

smirgliműhely 2013.02.07. 21:50:59

A további hozzászólásokat alább közlöm.

smirgli2011-03-28 20:1990. smirgli Válasz erre

Verdiktem összhangban van Kis János e hó közepén tartott előadásával.
nol.hu/belfold/nem_jogallami_az_uj_alkotmany_tervezete
Az előadásból szemelvényeket fogok idézni.

smirgli2011-03-28 20:2291. smirgli Válasz erre

Kis arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti hitvallás megfogalmazása, értékrendje és fogalomrendszere azon Magyarország iránt fejez ki vonzalmat, amelyet a reformkor óta az ország progresszív erői igyekeznek meghaladni. Amikor az alaptörvény Magyarországról beszél, az a köztársaság előtti egész alkotmányos történelem folytatását jelenti - mondja Kis. Az alaptörvény szakít a hatályos köztársasági alkotmány történelemszemléletével, és a történeti alkotmányba illeszkedő alkotásként definiálja magát. Nem csatlakozik az 1944-ben (a német megszállással) véget ért korszak lezárásához, hanem azzal jelent be folytonosságot.
Az alaptörvény megalkotói nem törődnek azzal, hogy az e folytonosság jelképévé tett Szent Korona a nemesi alkotmány jelképe volt, az urak és szolgák Magyarországának szimbóluma - mondja Kis. Kis szerint is probléma, hogy a törzsszöveget az alapvetés Q. cikke szerint a preambulummal és a történelmi alkotmány vívmányaival összhangban kell értelmezni. Nem tudni azonban, mely vívmányokra gondolnak.

smirgli2011-03-28 20:2792. smirgli Válasz erre

Kis így folytatta az új alaptörvény értelmezését.
Az alkotmány készítői azt állítják, hogy az alapjogi rész készítésekor az Európai Unió Alapjogi Chartáját tekintették alapnak.
Kis szerint az alaptörvény alapjogi fejezete nem ezt a gondolkodást tükrözi: olyan alapvető kötelességeket vezet be, amiknek nincs helyük az alkotmányban. Ilyen a gyerekek taníttatása vagy a szülőkről való gondoskodás kötelessége: az alkotmány legitimálja az erre képtelenek majdani hatósági vegzálását. A Charta szellemében az alapvető jogaink eleve megilletnek bennünket, mivel erkölcsi státusszal rendelkező emberek vagyunk, és e jogok nem tehetők függővé attól, hogy teljesítjük-e alkotmányos kötelességeinket - mondja Kis.
Szerinte azzal, hogy a magzati élet védelmét az alkotmányba foglalták, az alapvető emberi jogokról szóló vita egyik legfontosabb (az abortuszról szóló) pontját az alaptörvény keretein belül rendezik. Csakhogy ez egyrészt szokatlan eljárás, másrészt a magzatok jogairól szóló politikai vita itthon még le sem zajlott, így elsietett és antidemokratikus az alkotmányos becikkelyezés. Ráadásul csak a legnaivabbak gondolhatják, hogy ezt az alkotmányos tételt a későbbiekben a (mostani vagy egy következő) jogalkotó nem fogja az abortuszt tiltó törvényi szabályozás alapjául használni.

smirgli2011-03-28 20:3093. smirgli Válasz erre

Kis úgy látja, hogy az új alaptörvény alapjaiban kezdi ki a köztársasági berendezkedést. Szerinte a kormánytöbbség szisztematikusan elbontja a hatalmának intézményes fékeit és ellensúlyait, amivel betetőzi a háromnegyed éve tartó munkáját. Szabad kezet adtak maguknak, hogy a saját embereikkel töltsék be a kormányhatalom ellenőrzésre, korlátozására és ellensúlyául szolgáló szervek tisztségeit...
A filozófus biztos benne, hogy az igazságszolgáltatás átalakításával (az Országos Igazságszolgáltatási Tanács megszüntetésével és a Legfelsőbb Bíróság Kúriává nevezésével, valamint vezetőjének 9 évre meghosszabbított mandátumával) a kormánytöbbség a bírói ág élére is a saját emberét készül kinevezni.

smirgli2011-03-28 20:3994. smirgli Válasz erre

Az itt kommentezők közül többen Kis Jánosnál korábban publikáltak hasonló szellemű bejegyzéseket. Magam is. Ez a poszt és vitájának az eleje akkor született, amikor még nem olvas(hat)tuk az ő előadását. A kritikai állásfoglalásunk konvergál az övével.

büyük2011-03-28 21:0895. büyük Válasz erre

@kalas 88: Felesküdhecc, de ne plakátold ki, mint a ferencjóska portréját, mer aszt is leszarják a legyek.

büyük2011-03-28 21:1196. büyük Válasz erre

Dóbus képet se.

talon2011-03-28 21:2797. talon Válasz erre

@büyük: Látom,olvastad a 69-es hozzászólásomat.

smirgli2011-03-29 16:1798. smirgli Válasz erre

Kis János további véleménye:
A filozófus arra a veszélyre is felhívta a figyelmet, hogy a független szervezetek élére hosszú időre kinevezett, a mostani hatalomhoz hű vezetők egy kormányváltás után akár az új többség ellen is mozgósíthatók lesznek. Ennek legékesebb példája az, ha a Költségvetési Tanács addig vétózza a költségvetést, amíg alapot nem teremt ahhoz, hogy a köztársasági elnök feloszlathassa a parlamentet.

Kis elismerte, ez rosszhiszemű olvasat, de szerinte az alkotmányozás klasszikusai szerint az alkotmányokat mindig rossz hiszemben kell megalkotni, mert aki óriási hatalmi csábítást érez, nem biztos hogy jóhiszeműen fog eljárni.
(Link: [90])

smirgli2011-03-29 16:2599. smirgli Válasz erre

TGM írja (NOL 03.29.):
"Az új alaptörvény olyan rezsimet hoz létre, amely – a választásokra készülő Fidesz–KDNP gondosan ködbe burkolt sugalmazásaival ellentétben – nem pusztán folytatja a Bajnai-kormánynak az egyensúly helyreállítására a szociális, népjóléti közszolgáltatások leépítésével, a reálbércsökkentéssel, általában: a megszorításokkal próbálkozó politikáját, hanem ezt a politikát kőbe vési, az ország alaptörvényévé teszi...
A sztrájkjog korlátozása, a mélyen igazságtalan egykulcsos adó (flat tax) bevezetése, a rokkant nyugdíjak és a korengedményes nyugdíjazás elleni támadás, a táppénz megfelezése, a munkanélküli segély folyósításának három hónapra való korlátozása (ez a munkanélküli-segély de facto megszüntetését jelenti), a szociális segélyek mindenféle abszurd föltételhez kötése, az iskolakötelezettségi korhatár leszállítása, az egyetemisták (és a felsőoktatási intézmények) számának tervezett csökkentése, a megdöbbentő mérvű „forrásmegvonások” az egészségügy, a tömegközlekedés, az infrastruktúra, a kultúra területén, az elbocsátások az államigazgatásban és a közszolgálati médiákban: mindez nemsokára nemcsak a sanyarú pénztelenség miatti kényszerű intézkedés leend, hanem alkotmányos kötelezettség."

Mne2011-03-29 17:48100. Mne Válasz erre

Az alaptörvény bevezetésében illő lett volna hivatkozni a következő két dokumentumra:a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya és a Gazdasági, szociális és kulturális jogok nemzetközi egyezségokmánya.
Az Európai Unió emberjogi Chartája a fentieken alapul. Alkotmány méltóságára az a tagállami nemzeti alaptörvény tarthat igényt, amely a bennük felsorolt értékeket képviseli és normatív szabályaiban érvényre juttatja. Ezek messze túlmennek az olyan jól ismert általánosságokon, mint a minden egyén számára fontos család, otthon, munka, rend, egészség, stb. Alaptörvényben elsősorban a modern állam és polgárainak viszonyát, az egyén szabadságát garantáló értékeket kell rögzíteni.

smirgli2011-03-29 19:38101. smirgli Válasz erre

@Mne 100: Ki ne értene egyet ezekkel a jól csengő ismert általánosságokkal. Velük igazolható a hitvallásként köréjük fogalmazott ideológiai vízió is. Az átlagos, vagy kevésbé iskolázott választópolgárnak szólnak és egy ideig teljesítik is döntéseket igazoló, vagy elködösítő funkciójukat. A szép közös eszméket hangoztató retorika mögött laza politikai, üzleti, világnézeti-intézményi konglomerátumok érdekei állnak. A tartós hatalomért (ezen belül nagy súllyal az adóbevételek feletti rendelkezésért) küzdő pártok vezető magva és befolyásos, ötven+ fős felső rétege ténylegesen cselekvő érdekcsoportként működik. Szubordináció is jellemzi, de vezetői, minden önállóságuk mellett, ennek a konglomerátumnak a szószólói. Még tágabb kört képviselnek a szégyenlősen holdudvarnak nevezett személyek. Egyik tipikus szereplőjük a médiumokat felvásárló pártos üzletember. Ha az ilyen érdekcsoport még szélesebb rétegekre, például a vállalkozókra kíván támaszkodni, azokat kell előnyhöz juttatnia, mindenkinek nem adhat. Újraelosztási kedvezményezettjei és hivatásból megvalósítandónak képzelt céljai kedvéért át akarja alakítani az egész országot, csak az nem érdekli, hogy tényleges cselekvési iránya megfelel-e a nemzet szükségleteinek. Mindig a kérdező szabja meg a tematikát, ezért felülről kiadott kérdéslistája lényegében csak a hatalomnak megfelelő propagandisztikus eredményt hozhat. Eleve úgy fogalmazzák meg a kérdéseket, hogy így legyen.

Mne2011-03-29 21:23102. Mne Válasz erre

@smirgli 101: "Mindig a kérdező szabja meg a tematikát" Itt ezzel sem lehetett elkerülni a kemény bírálatot:
www.origo.hu/itthon/20110329-a-velencei-bizottsag-velemenye-az-alaptorveny-nehany-kerdeserol.html

Mne2011-03-29 21:28103. Mne Válasz erre

A bizottság szerint aggályok merültek fel az alkotmányozási folyamat átláthatóságával kapcsolatban, és túl szorosnak tartják annak ütemtervét is. A testület emlékeztet arra: egy demokratikus alkotmányozási folyamatban a legfontosabb követelmény az átláthatóság, a nyitottság, illetve a vélemények sokféleségének kifejtését lehetővé tevő időkeret.

A Velencei Bizottság szerint nem lehet tartós, fenntartható szöveget létrehozni „széles körű és érdemi" vita nélkül, amelyben a civil szervezetek, a tudomány és a média is részt vesz. A Bizottság kritikával illette azt is, hogy a kormánypártok tavaly ősszel korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét...

talon2011-03-31 20:42104. talon Válasz erre

Az otthon jogos védelmének a maihoz képest bővített terjedelmét helyesnek tartom. Ehhez hasonló konkrét ügyekről kialakított állásfoglalásaim nem pártokról szólnak. Ilyen terepen én is politizálok.

Carolus2011-04-01 13:45105. Carolus Válasz erre

@smirgli 101: Saját blogomban írtam ezt a kommentet:
2011-03-15 13:32:56
"Az újonnan kedvezményezett vállalkozói réteg könnyen átveszi és képviseli az új kurzus sematikus ideológiáját és megbízható választói bázist nyújt a számára. Annak idején a vitézi telkek gazdái is az akkori rendszer támaszai lettek - amíg csak a nagy válságban el nem adósodtak, de sokan még azután is." Abban az irányban száll némely hóbagoly. Nem elégszik meg a 100+ hektáros erdőbirtokkal, meg a többivel.

Carolus2011-04-01 13:49106. Carolus Válasz erre

@smirgli 66: A jelenlegi fogalmazás szerint a Q. Cikk (3) bekezdése.

Carolus2011-04-01 13:52107. Carolus Válasz erre

A poszt idézi a IX. Cikk bekezdését:
"(2) Tudományos kutatások értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak."
Javaslat hangzott el a fenti mondat kihagyására. Ehhez nem kell kommentár.

kalas2011-04-02 11:21108. kalas Válasz erre

Legutóbb Szókratészről írtam :"a fogalmak tisztaságához ragaszkodott. Adott fogalomnak azonos jelentése van. Határozd meg pontosan, hogy mi az, amiről beszélsz." Az alkotmánytervezet bevezetése nem teljesíti ezt az elemi követelményt.

smirgli2011-04-02 16:14109. smirgli Válasz erre

@kalas 108: Sajnos, nemcsak a bevezetése, hanem a többi része sem, mivel minden fölé rendeli a történelmi alkotmányt, amit viszont nem határoz meg. A "köznép" nem tudja, hogy mi az.

talon2011-04-02 16:34110. talon Válasz erre

104: korábban (03.19.) más, hasonló jellegű szakmai ügyekről is helyeslően írtam.
" természetesen nem minden intézkedés, vagy akár alkotmányi változtatás szakszerűtlen. Vannak köztük megérett és helyes reformok is. A politikatudomány nem áll frontálisan szemben a mai kormánnyal sem...
Az előző kormány működését is hasonló szelektivitással vizsgálja. Meghatározó pártjának tevékenységét csak az 1989 óta lezajlott történetének tükrében lehet kritikailag megítélni. Korábbi vezető rétegei és szűkebb irányító csoportjai nem hagyták érvényesülni azt az intellektuális és morális önreflexiót, mely a kudarc elkerülésének, vagy jelentős mérséklésének feltétele lett volna."

talon2011-04-02 16:46111. talon Válasz erre

De ezzel nem álltam be a kormánynak nyalizók közé.
talon 2011-03-10 20:35
"A sok szakszerűtlen, hebehurgya intézkedés kijavítása helyett ugyanilyen kontár módon a király nélküli királyság történelmi jogfolytonosságát állítanák helyre."

talon 2011-03-10 21:10 " Vagyis a történelmi alkotmány, aminek jogfolytonosságát most kanonizálja a propaganda minisztérium. Nem jelentéktelen politikai, gyakorlati, retorikai különbségek maradnak, de az elméleti különbség ezáltal megszűnik a Fidesz és a Jobbik között."
Hogy nem nevesítik a Szentkorona Tant, az csak ködösítés. Bármikor kibújtatható a "történelmi alkotmány" elnevezés leple alól.

smirgli2011-04-02 18:26112. smirgli Válasz erre

@talon 111: Az általad régóta bírált gazdaságpolitikáról most lesújtó véleményt közölt az eddigelé leginkább elismert kormányközeli szakemberek egyike.
nol.hu/gazdasag/20110402-a_laffer-gorbe

talon2011-04-02 20:15113. talon Válasz erre

@smirgli: 112. A háromnegyed évi gazdaságpolitikáról valóban régen kimondtam, hogy inkompetens. Az alkotmányról szóló verdiktjeiddel, mint láthatod [111.], egyetértek, de értékelését ellenkező oldalról is megfogalmaztam. Elismertem pl. a negatív (kihagyásos) érdemet, ahol volt ilyen.
talon
2011-03-22 20:47:48
Ködösítenek a történelmi alkotmányról, de a legnagyobb hülyeséget mégis csak kihagyták, ez egy jó pont, vagy legalább nem rossz pont. Pedig volt rá igény: "ha a Szent Korona-tanra épülő jogfolytonosságot helyreállítanák, a jobbikos képviselők örömmel vennének részt a vitákban"

smirgli2011-04-03 19:37114. smirgli Válasz erre

Az ide beáramló száz külső, kompetens, tudós vélemény a szellemi életben sokkal nagyobb súllyal esik a latba, mint az előkészítést uraló csoport irománya. Utóbbiak felkészültsége messze elmarad attól, amit az alkotmányozás megkövetelne. Tervezetük szakszerű részeket és fércműbe való nyilatkozatokat egyaránt tartalmaz. Alaptörvénynek nívótlan.

talon2011-04-08 13:16115. talon Válasz erre

Jó pont Matolcsyéknak. Az Audi győri gyárának bővítéséhez 11,2 milliárd forint, az Opel szentgotthárdi beruházásához pedig 5,5 milliárd forint állami támogatás kap. - Az előző kormányok hasonló lépéseiről mások fognak acsarkodni.

büyük2011-04-08 20:34116. büyük Válasz erre

Globalista-multinacionál-plutokrata bankok és tőzsdézők finanszírozzák.

büyük2011-04-08 22:15117. büyük Válasz erre

Kecskemétről nem is szólva. Merci...
bien. Idegen a tőke. Legalább az alaptörvény magyar lesz.

Carolus2011-04-09 12:00118. Carolus Válasz erre

@talon 110: "Vannak köztük megérett és helyes reformok is". Mint, anno, Tisza Kálmán reformjai között. Az ő "Szabadelvű" Pártja 30 évre parlamenti hegemóniára tett szert. Ebben nagy szerepe volt Tisza ügyes politikai manővereinek és az úgynevezett mamelukoknak (a Tisza személyétől függő képviselők nagy tömegének).

büyük2011-04-09 15:19119. büyük Válasz erre

@Carolus 118: Ismerős motívumok. Milyen trendi lenne a Tisza Kálmán tér nevének helyreállítása a Köztársaság tér helyett! És akkor már a Petőfi híd is kapja vissza a régi nevét. Végtére is, a költőnek semmilyen történelmi kapcsolata azzal a híddal nem volt.

Mne2011-04-09 19:36120. Mne Válasz erre

A készülő új alkotmány preambulumának tervezetében több vitatható történeti megállapítás olvasható. Ezek egyike szerint: „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.” Ez ellen tiltakozott ötven neves humán értelmiségi, zömükben történészek.

A szövegtervezet nem csupán a történetkutatás, hanem tucatnyi egyéb humán tudományág megállapításaival is ellentétes. Pedig az alkotmánytan eredményein kívül csak az átfogó társadalomismeret tudná megalapozni. Viszont még az alkotmányjogászok mérvadó része sem helyesli. Ha a politikának a "tömegnek" szánt hitvallásként dilettáns fércműre van szüksége, azt így megkapja.

büyük2011-04-09 20:06121. büyük Válasz erre

116: Támogatót kaptam a szakszervezeti tüntetésen. Palkovich Imre, a Munkástanácsok elnöke volt az egyetlen magyar felszólaló, aki nem a kormányt, hanem a "globális pénzvilágot", a "neoliberális, szélsőséges gazdaságpolitikai ideológiát", valamint - közelebbről nem meghatározott - "birodalmakat" okolt az ország adósságcsapdája és a megszorítások miatt.

Carolus2011-04-10 10:40122. Carolus Válasz erre

A Szent Koronát, mint az állami jogfolytonosság kifejezőjét propagáló vezető jogász közölte, hogy az ezt tartalmazó preambulumot nem tekinti jogforrás értékűnek, hivatkozási, logikai és érveléstechnikai alapnak. Az utóbbival szemben állott az őskonzerv szemlélet, mely szerint a preambulum mindent felülír. Persze, az őskonzervet melegítette fel alkotmánytervezetében az ideológiákból mindig a leginkább maradit választó politika. A "tőlünk senki sem állhat jobbra" törekvés jegyében.

Carolus2011-04-10 10:44123. Carolus Válasz erre

Néhány további kritika a szakszerűtlen tervezetről: carolus.blogter.hu/465478/alkotmanyos_anomaliak

talon2011-04-10 14:46124. talon Válasz erre

@büyük 121: A nemzetközi pénzvilág határozott követelményeket támaszt.
Az államadósságok problémájának kezelésére strukturális reformok kellenek – mondta a tüntetéssel egyidőben Olli Rehn EU biztos. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke szerint a strukturális reformok nélkül az egyes államok nem tudják kihasználni növekedési potenciáljukat. Hogy ezek a reformok pontosan mit jelentenek, nem fejtették ki, de vélhetően valami olyasmit, ami ellen a szakszervezetek tiltakoznak.

Mne2011-04-10 15:09125. Mne Válasz erre

Alkotmány és szobor- illetve utcanév- váltások összefüggéséről ír P. Szűcs Julianna.
Érezhető egy láthatatlan összekötő kapocs a föntebb említett szobor, illetve helynévcserék tárgyában. A láthatatlan kapocs pedig a Nemzeti hitvallás címszó alatt forgalomba került, az alkotmányhoz kapcsolódó preambulum egy mondatában olvasható. „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.” Ebből az időszámításból világosan kitetszik, hogy a magyar történelem negyvenhat éve illegitimmé, azaz érték szempontból egy különös „semmisségi törvény” megítélése alá esik. Következésképpen: mindazok a törvények, tettek és annak következményei, amelyek 1944. március 19. előtt léteztek, méltánylandók, a negyvenhat éven belül a mai szabadságunk forrásának tekintett 1956-ból tehát csak annyi, amennyi az 1944. március 19. előtti „magyar önrendelkezés” tárgyához kapcsolódik. (NOL 04.10.)

Carolus2011-04-10 18:05126. Carolus Válasz erre

@Mne 125: P. Szűcsnek ezek a szavai a 120. kommentedben idézett ötvenek nyilatkozatát támogatják.

Mne2011-04-10 19:47127. Mne Válasz erre

Adalék az ú.n. hitvallásban ködösen emlegetett ú.n. történelmi alkotmány idegen megszállások alatti ú.n. felfüggesztéséről Deák professzortól.
nol.hu/belfold/_ne_ragaszkodjunk_a_nemzet_mindenkori_artatlansagahoz_

smirgli2011-04-11 19:56128. smirgli Válasz erre

@talon 115: A gazdasági mozgás, ezen belül a külföldi tőke behozatalának folytonosságát a legutóbbi rezsimváltás sem szüntette meg. Csak a szavazatszerzést célzó propaganda sugallta ennek ellenkezőjét.

smirgli2011-04-11 20:06129. smirgli Válasz erre

@büyük 117: A globális világgazdaságba integrálva, az EU szerves részeként érvényesíthetők a nemzet érdekei. A résznek az egésszel összhangban álló módon kell működnie, hitvallás ide vagy oda.

smirgli2011-04-11 20:13130. smirgli Válasz erre

@Carolus 118: "Ebben nagy szerepe volt Tisza ügyes politikai manővereinek és az úgynevezett mamelukoknak (a Tisza személyétől függő képviselők nagy tömegének)." Egy vezértől függő effajta szavazó gépezet bármit képes elfogadni.

smirgli2011-04-11 20:20131. smirgli Válasz erre

@büyük 119: A szimbólumok most már nyílttá teszik azt, ami eddig rejtett törekvés volt. Kellő áttekintés és kreativitás hiányában ismert modellek látszólagos utánzásában merül ki a megújulási igyekezet. Valóságos utánzás nem lehetséges, mert ami elmúlt az elmúlt.

smirgli2011-04-11 20:25132. smirgli Válasz erre

@Mne 120: "tucatnyi egyéb humán tudományág megállapításaival is ellentétes". Például a politológusok a maguk területét illetően hasonlóképpen vélekednek. De ezt nekik részletezniük kellene.

smirgli2011-04-11 20:30133. smirgli Válasz erre

@Carolus 122: "az ideológiákból mindig a leginkább maradit választó politika"
Nem öncélúan választja, hanem azért, mert ez felel meg az általa utánozni kívánt, idejétmúlt állami működési módnak.

smirgli2011-04-11 20:41134. smirgli Válasz erre

@talon 124: "ami ellen a szakszervezetek tiltakoznak." Tiltakozásuknak csak az a része indokolt, ami a szociális egyenlőtlenség fokozódása ellen irányul. Nálunk például a gazdagbarát adóztatás, vagy a kirívóan antihumánus intézkedések ellen. De nem jogos, ha a szociális ellátás ésszerűsítése ellen fordul. A tudomány eleve nem áll sem a szakszervezetek, sem a vállalkozók oldalán. Ügyenként vizsgálódik.

smirgli2011-04-11 20:48135. smirgli Válasz erre

@Mne 125: Erről a szimbólumok kapcsán írtam [131].

smirgli2011-04-11 20:54136. smirgli Válasz erre

@Mne 127: Elolvastam, kiélezett, de helyes fogalmazás. Szerintem persze nem a hazudozás a fő, hanem az, hogy mit akarnak vele elérni. Ugyanúgy, amint már írtam az ideológiáról [133]: mi a célja? Milyen modell megvalósítását kívánja elősegíteni?

évi.2011-04-12 11:06137. évi. Válasz erre

Újabb adalék:

"A legújabb terv, a bírák nyugdíjkorhatárának hetvenről 62 esztendőre csökkentése – amit alkotmányba foglalnának – pedig már nem csupán ötven-hatvan bírósági potentátot, hanem csaknem háromszáz főt érintene, többségükben magas poszton dolgozó vezetőket. A Legfelsőbb Bíróság bíráinak harmadát, megyei és helyi elnökök, kollégiumvezetők sorát. Szinte lefejeznék a magyar igazságszolgáltatást.
Itt már végképp nem a rendszer átalakításáról vagy vezetők leváltásáról, hanem a bírói függetlenség átértékeléséről van szó. A Legfelsőbb Bíróság elnöke tegnapi, a kormányfőnek írt levelében úgy fogalmazott a maga kötelezően diplomatikus módján, hogy ebben az esetben „független elemzés nem zárhatja ki a bírói kar ellen irányuló súlyos politikai támadást sem”. A kormányfő soha nem tisztelte különösebben a bírákat – első miniszterelnöksége idején is mostohagyerekek voltak –, tán ezért nem éri be egyes vezetők fejével, hanem a „régi” garnitúra egészét kiebrudalná? Helyükön a saját embereit szeretné látni? Esetleg a 2006-os, a kormányerők által máig vitatott, sőt hatalmi úton semmissé tett ítéletekért állnának bosszút?

Késeinek tűnik Lázár János Fidesz-frakcióvezető magyarázata, amellyel e múlt heti javaslatát tegnap végre indokolta. Állítja: mindig az általános öregségi nyugdíjkorhatárt szeretnék érvényesíteni, így a polgármesterek, az országgyűlési képviselők, az ügyészek és a bírák tekintetében is. Ám dodonai módon hozzátette: az új szabályok szerint a képviselők vagy a településvezetők nem mehetnek ennél előbb, a bírák és az ügyészek meg később nyugdíjba. Ezt hogyan kell érteni? Ha a bírák 62 év felett alkalmatlanok – az európai országok döntő többségében ezt miért látják másként? –, az alkotmánybírák és a miniszterek miért nem azok? S a korosabb képviselők is azonnal elvesztik a mandátumukat? A frakcióvezető menesztené az államfőt is?

Nehéz lesz ebből jól kijönni."

nol.hu/belfold/20110412-most_jon_a_biroi_kar

smirgli2011-04-12 12:44138. smirgli Válasz erre

@évi.: Politikai tisztogatás is, életkor ürügyén. Itt ez a jellegzetes, másutt más, de általában az értelmiség egy-egy kategóriájától akarnak "elvi" alapon, automatikusan működő norma segítségével megszabadulni.

évi.2011-04-12 12:56139. évi. Válasz erre

@smirgli: klassz álca lenne, de túl átlátszó.

talon2011-04-12 16:41140. talon Válasz erre

@évi.: az átlátszóság azokat zavarja, akikben maradt szemérem.

talon2011-04-12 16:57141. talon Válasz erre

Mindezzel együtt a politikatudomány továbbra sem áll frontálisan szemben a mai kormánnyal [110]. Minden szakmai intézkedését annak érdeme szerint vizsgálja. Ami helyes, arról elismeri, hogy helyes. Nem folytat egész pályás letámadást.

talon2011-04-12 17:19142. talon Válasz erre

A helyeslésre példa: az állami kiadások csökkentésre irányuló kormányzati szándék indokolt, ugyanis az állam továbbra is az ország össztermékének közel felét újraosztja. Az elutasítás, ebben az esetben, a csökkentés dilettáns módszereire vonatkozik.

smirgli2011-04-12 17:57143. smirgli Válasz erre

@talon 141: A tudomány általában is ügyenként vizsgálódik [134], nem társadalmi csoportokat, politikai mozgalmakat képvisel. A kormány és bármelyik, (jobb- vagy baloldali) ellenzéki párt konkrét javaslatairól is azok érdemi tartalma szerint ítélkezik. Ebben nem lehet korlátozni, mint valamely bíróságot. Megszüntethetetlen.

talon2011-04-14 22:32144. talon Válasz erre

@Mne 144: Minőségi különbséget látok az EU-hoz való viszonyukban a kormány feleslegesen agresszív retorikája ellenére. A rendelkezésére álló szakapparátus is a kormány intellektuális potenciálját erősíti, jóllehet tudásukat nem használja fel kellő mértékben. Európai pártcsaládja igyekszik óvni a nagyobb ballépésektől, mindezideig mérsékelt sikerrel.

széna2011-04-16 13:10145. széna Válasz erre

@smirgli: 143 A humánum, az élet védelme, a gyengébbek megóvása, az irgalom, az emberiesség, mások kímélése - ezek és a hozzájuk hasonló értékek a tudomány ítéleteinél is előbbre valók.

smirgli2011-04-17 20:16146. smirgli Válasz erre

Alapvető különbséget mutat, hogy a kormánypárt képviselői szépen megemlékeztek a Holokausztról.

smirgli2011-04-17 20:21147. smirgli Válasz erre

@széna 146: Egyetértünk.

Mne2011-04-17 21:04148. Mne Válasz erre

@smirgli 147: Ezért és hasonló lépéseik miatt törölhetnéd a legutóbbi kommentemet. Ebben a nyers fogalmazásban eltúlozza a két politikai erő hasonló vonásait.

Kósza2011-04-17 21:12149. Kósza Válasz erre

A bírói kar lefejezését illetően az a véleményem, hogy az általános elv és a csoportérdek sokszor ütközik.
Ha általános elvnek tekintjük azt, hogy a pályakezdő fiatal munkanélküliek számának csökkentése érdekében a széles körben értett állami alkalmazottak közül a nyugdíjkorhatárt elérőket küldjék nyugdíjba, az legyen érvényes mindenkire. A bírói karra is.
Szerintem.

smirgli2011-04-17 21:32150. smirgli Válasz erre

@Mne: Megteszem. Tanulmányozzuk és bíráljuk a politikai organizmusokat, de nem szállunk be a napi csatározásaikba. Majd törlöm, és ezáltal a 143. utáni kommentekre számozás szerint történő hivatkozások tévesek lesznek. Kibírjuk.

smirgli2011-04-17 21:44151. smirgli Válasz erre

@Kósza: Ha elv, akkor alkalmazni kell. Mivel peres ügyek ezrei vannak kézben, a bevezetés idejét célszerű valamelyest fokozatossá tenni. Nem a bírák, hanem az ügyfelek érdekében.

Kósza2011-04-17 22:12152. Kósza Válasz erre

@smirgli:
A folyamatos átmenettel messzemenőkig egyetértek, hiszen előbb az idősek helyére lépő fiatal bírókat is ki kell képezni.

évi.2011-04-17 23:57153. évi. Válasz erre

@smirgli re151: A peres ügyeket is küldjék nyugdíjba,főleg az elhúzódókat, oszt jó napot!
súgok nekik:)

kalas2011-04-18 07:30154. kalas Válasz erre

Ennek az ügynek a másik oldala a bírók vezető rétegének feltöltése a kétharmadhoz jobban alkalmazkodókkal. Törekvés a bíróság önálló hatalmi ágazat jellegének névlegesítésére.

büyük2011-04-18 08:57155. büyük Válasz erre

Művészeti területen is a klientúra kerül előtérbe, mondja Balikó Tamás. A szakmai szempontokat felülírják a politikaiak. Olyan vezetők kellenek, akik ezt eltűrik. "Vagyis kollaboránsok, pártkatonák, csinovnyikok, komisszárok, akiknek nyilván nem természetük az ellentmondás és a függetlenség." (VH 04.10.)

smirgli2011-04-18 10:00156. smirgli Válasz erre

Köszönöm az olvasók figyelmét, a hozzászólók részvételét. Segítségükkel egy hónap alatt körvonalaztuk mindazt, ami most egy nagyszabású tudományos konferencia is megfogalmazott.
(NOL 04.16.)

évi.2011-04-18 10:27157. évi. Válasz erre

Ma reggel a hírekből azt is megtudtam,hogy az alkotmányozás folyamata kereken egy évig zajlott.

évi.2011-04-18 13:28158. évi. Válasz erre

Mi az a láthatatlan alkotmány?

"Sólyom László úgy véli, az alkotmányozás elvesztette méltóságát, a közönséges parlamenti huzavona színvonalára süllyedt, az új alaptörvény egypártisága pedig olyan támadási pont lehet, mint a rendszerváltó alkotmányban az 1949-es évszám meghagyása volt. A volt államfő mégsem reményvesztett, szerinte ugyanis a történeti alkotmány egyetlen használható és élő része a "láthatatlan alkotmány", amelyet nem lehet hatályon kívül helyezni, és amely szükségszerűen az új alaptörvény alkalmazásának is alapja lesz."

nol.hu/belfold/solyom_elegedetlen_az_uj_alaptorvennyel

smirgli2011-04-18 21:02159. smirgli Válasz erre

@évi.: A rendszerváltás után az AB S.L. elnöklete alatt elvi határozataival az alkotmányt konkrét ügyekre alkalmazta, értelmezte, és annak szelleméhez hűen ragaszkodva az alkotmányban rögzített irányban tovább is gondolta egyes tételeit. (Az utóbbit aktivista AB eljárásnak nevezték, Sólyom után nem folytatták.) A fentieket nevezték láthatatlan alkotmánynak, melynek hossza az alapörvény rövid szövegét sokszorosan meghaladja. Nélküle nehezen működhetett volna a jogállam.
Szerintem S.L.nak az idézetben kifejezett várakozása túlzottan optimista.

smirgli2011-04-18 21:05160. smirgli Válasz erre

Freudi elírásom: alapörvény, talán annak tudható be, hogy az új alkotmány járt az eszemben.

talon2011-04-18 21:52161. talon Válasz erre

@Mne 148: "eltúlozza a két politikai erő hasonló vonásait."
A lényeges különbségekről Petri Lukács Ádám ír a mai Népszabadságban:
"A széljobb pártja gettóba zárna a romákat. A Fidesz frakcióvezetője Hódmezővásárhelyből az integráció mintavárosát alkotta meg... Az egyik párt fajgyűlöletre épít, a másik most fogadtatta el az Unió roma stratégiáját. Nem sorolom az „ég és föld” különbségeket, a Népszabadság olvasói szerencsére pontosan látják az éles kontúrokat a két párt között."

talon2011-04-18 21:54162. talon Válasz erre

nol.hu/specialis/rss_valogatas/petri_lukacs_adam__debreczeni_feleloltenul_vadaskodik

kalas2011-04-18 22:37163. kalas Válasz erre

Az a polgármester is megéri a pénzét, ha felrója, hogy Sólyom külfölön (a FAZ-ban) és nem itthon bírálta az alkotmány tervezetét. Ami nem igaz, mert előtte 7(hét) alkalommal itthon fejtette ki a véleményét. "A fentiek alapján különös és megdöbbentő, hogy Lázár János (...) mindezekről nem értesült, és Sólyom elnök úrnak rója föl, hogy álláspontját ő csak 2011. áprilisában ismerte meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung részére adott interjúból" írja Sólyom titkárságának közleménye.

talon2011-04-19 07:53164. talon Válasz erre

Illett volna tájékozódnia nyilatkozás előtt, vagy helyett. Magam is legalább ötször idéztem Sólyom korábban itthon elmondott kritikai állásfoglalásait.

Carolus2011-04-19 19:30165. Carolus Válasz erre

@smirgli 156: Annak a konferenciának az anyagából idézem Majtényi Balázs hitvallás értelmezési forgatókönyveit, mivel az ú.n. „Q” Cikket érintik, amiről részletesen írtam egy bejegyzésben.
"Vegyük sorra az eshetőségeket. Az első és a legkevésbé valószínű értelmezés, hogy az alaptörvénynek nevezett dokumentum jogkorlátozások beépítésével a jelenlegi alkotmány módosítását jelenti, ami előtt egy értelmezhetetlen történelmi maszlag szerepel, melyet megfogalmazói valójában inkább szimbolikusnak szántak. Ezt a hivatalos kormányzati megnyilvánulások nem igazolják, de alátámasztaná viszont az, hogy a tervezet szövege – bár ennek ellenkezőjét nyilvánítja ki – ténylegesen támaszkodik az érvénytelennek nyilvánított alkotmányra, az 1989. évi XXXI. törvényre és annak közjogi előzményére az 1946. évi I. törvényre.
A második, az előbbitől az alkalmazást tekintve nem túl messze eső értelmezési lehetőség, hogy az egy új, alapjogi korlátozásokat tartalmazó, a múltba néző alkotmány elfogadását jelenti, amit áthat a jogvédő intézményektől és azok gyakorlatától való megszabadulás kendőzetlen szándéka, valamint a Harmadik Köztársaság örökségének felemás, csupán kényszerűségből történő felvállalása. Ez talán az elemzők által a leggyakrabban tárgyalt variáció."

Carolus2011-04-19 19:34166. Carolus Válasz erre

"A harmadik, nem kellőképpen figyelembe vett eshetőség, mely megjósolhatatlan következményekkel járhat, hogy az alaptörvény a történeti alkotmány visszaállítását és módosítását jelenti, s talán ez a variáció az, melyet a szöveg és a hozzá kapcsolódó kormányzati megnyilvánulások leginkább alátámasztanak. Ez pedig az 1920 és 1944 közötti Magyarország közjogi hagyományának a felélesztését jelenti. A liberális demokrácia hívei számára értelmezhetetlen közjogi aktus, sajnos nem zárja ki ezt a magyarázatot. A tervezet az Alapvetésnek nevezett bevezető rendelkezések között kimondja ugyanis, hogy a történeti alkotmány vívmányaival összhangban kell értelmezni"

smirgli2011-04-19 21:49167. smirgli Válasz erre

@Carolus 165: Nekem úgy tűnik, hogy Sólyom az első változatban bizakodik. Maga a konferencia, egészében véve, azonos nyomvonalon haladt, mint a fent közölt 10 pontos verdiktem.

smirgli2011-04-20 13:59168. smirgli Válasz erre

Tölgyessy: "A létező helyzetre adott rossz válasz alkotmánya."

évi.2011-04-20 23:05169. évi. Válasz erre

@smirgli: köszönöm a választ, ezek alapján valóban túlságosan is optimista...nem úgy mint mások:

www.168ora.hu/buxa/szervuszausztria-magyar-alkotmany-eu-kizaras-der-standard-74173.html

Az új alkotmány költségvetési szabályai nem egyeztethetők össze az EU-s alapelvekkel - írja a Der Standard. Nem tisztázott, hogy az érvényben levő Lisszaboni Szerződés alapján egy tagállam kizárható-e az EU-ból. Amennyiben igen, akkor csakis az Unió alapelveinek és szerződéseinek súlyos megsértése esetén, amely azonban nem lehet egyszeri és rövid idejű. Ilyenkor az adott ország már hosszú távon szembe megy az EU-val. Ilyen fejlemény figyelhető meg Magyarország esetében.

smirgli2011-04-21 12:45170. smirgli Válasz erre

@büyük 119: Zseni vagy.
Nemcsak Magyarország hivatalos elnevezéséből törölték az új alkotmánnyal, de Budapestről is eltűnik: a Köztársaság teret II. János Pál térre keresztelik át. - Te Tisza Kálmánra gondoltál. Hiába, a zseni is tévedhet.

smirgli2011-04-21 13:02171. smirgli Válasz erre

Évi: megspóroljuk a kilépést, nem mi leszünk a kezdeményezők.

évi.2011-04-21 15:45172. évi. Válasz erre

@smirgli: II.János Pál tér, istenien hangzik...reggel óta ezen röhögök, ez már tényleg vicz.

Spórolunk biza, nagy erőkkel, legalább ezen,ha már máson nem tudunk.

A mai nap legocsmányabb híre mégis számomra az ,hogy lakbért kell majd fizetniük a hajléktalanoknak. Van ennél még lejjebb?
Tudom, van...
www.origo.hu/itthon/20110421-dijat-szednenek-a-szorolapozasert-es-az-utcai-zenelesert-a-fovarosban.html

smirgli2011-04-21 19:45173. smirgli Válasz erre

170: Talán, mert veszélyesen emlékeztetne Tisza Kálmán mameluk parlamentjére. [130] Felesleges mai áthallás. Tisza K. neve a jobbszélt is sértené, őket sem szabad megbántani.

smirgli2011-04-21 20:17174. smirgli Válasz erre

Merthogy akadályozta a vérvád terjedését. Felmelegítve már nem az igazi, pedig az itteni méregkeverők is főzik ezerrel.

smirgli2011-04-21 20:52175. smirgli Válasz erre

@évi.: Kíváncsi vagyok, hogyan fogják behajtani rajtuk.

évi.2011-04-23 00:27176. évi. Válasz erre

@smirgli: gondolom, ha nem fizet, kilakoltatják...de lehet,hogy majd kapnak hitelt,ki tudja?:)
egy újabb átgondolt tv. tervezet.

smirgli2011-04-23 17:11177. smirgli Válasz erre

@évi.169: Csak tréfáltam, hogy ezzel megspóroljuk a kilépést [171]. Egy országos tragikomédia viszont ezt komolykodva javasolta. "Hozzátette: ha a magyar föld és magyar víz megvédésének ez az ára, akkor ki kell lépni az unióból." Szintén "magyar érdekből" '39-ben is jól kiléptünk a Népszövetségből a Teleki kormány idején. Aztán '41-ben beléptünk a Jugoszlávia elleni háborúba, Teleki meg öngyilkos lett.

évi.2011-04-23 19:07178. évi. Válasz erre

@smirgli: Értem én a tréfát,egy ideig...:)

talon2011-04-23 20:14179. talon Válasz erre

Mindig akad ostorféreg, mely nyugati kapcsolataink alapjait rongálja, pedig ez az együttműködés nemzetünk létkérdése.

Carolus2011-04-24 16:16180. Carolus Válasz erre

Kukorelly Endre író úgy vélte, hogy ezek a mai vezetők a "Szent Istvánig és Koppányig visszavezethető, kuruc-labanc, jobb-bal, urbánus-népies, kis-magyar–nagy-magyar leosztást zsigerből felülírják. Neveltetésükből, szocio-kulturális helyzetükből fakadóan. Nem így lett, éppenséggel az ellenkezője lett. A Fidesz irányadói úgy tudják, hogy akkor képesek ötről hatra jutni az országgal kapcsolatban, ha megingathatatlan-megkérdőjelezhetetlen hatalmat szereznek maguknak. Ez jóindulatú vélemény, amely nem állítja, hogy hatalmi téboly munkálna egyesekben. Tényleg nem gondolom, hogy a nettó, önmagáért való hatalomért menne, ami megy, de a hatalomért megy. Átálltak erre az oldalra, a hatalom minden módon való megszerzésének oldalára – és ez a bukás." - Én teszem hozzá: hitvallásuk is ennek eszköze.

talon2011-04-25 08:37181. talon Válasz erre

@smirgli 177: "A magyar demokrácia igazi ellenfelei tehát ma már ... azok a szélsőséges nacionalisták, akik megvetik a kisebbségeket, konfliktusban állnak a szomszédos népek többségével, és – ha az ország nem kapna olyan sok pénzt Brüsszelből – kilépnének az EU-ból is" (Ch. Gati, NOL 04.19.)

kalas2011-04-25 09:00182. kalas Válasz erre

@talon 181: Tömlőikön oda folyik az ultra kommentlé, ahová a málé sültliberálisok beengedik.
süti beállítások módosítása